Cînd mă gîndesc la 1844, îmi amintesc că a fost anul naşterii unora precum Paul Verlaine ("Votre âme est un paysage choisi", din care s-a născut o celebră pagină din muzica lui Debussy) şi Anatole France ("Nu ştim ce să facem cu viaţa asta scurtă, dar ne dorim o alta care să fie eternă"). Sau al altora, precum Sarasate, Rimsky-Korsakov şi Charles-Marie Widor - cît de frumoasă e lumea în care există cele 10 simfonii pentru orgă ale lui Widor! Sau al lui Julius Wellhausen, Friedrich Nietzsche şi Karl Benz - acestuia din urmă epoca noastră îi datorează poate mai mult decît primilor doi (puţini sînt interesaţi de teologie sau filozofie, dar toţi conducem maşini).
Că veni vorba de autoturisme: 1844 este anul perfecţionării şi patentării procedeului de vulcanizare a cauciucului pus la punct de Charles Goodyear (se prea poate să aveţi numele lui inscripţionat pe pneurile de la maşină). Trecînd la domeniul tehnologiilor de comunicare, 1844 este anul primei implementări a telegrafului lui Morse (cîte vieţi au fost salvate oare cu ajutorul "punctelor" şi "liniilor" pictorului Samuel Morse?). Iar dacă vorbim despre religii, 1844 este primul an din calendarul bahá'i (templul bahá'i de la Chicago este unul dintre cele mai frumoase edificii pe care le-am văzut vreodată).
1888 este anul crimelor din Whitechapel atribuite legendarului Jack Spintecătorul; anul înregistrării mărcii Kodak şi al comercializării primului aparat de fotografiat omonim; anul înfiinţării National Geographic Society şi al publicării primului număr din National Geographic; anul apariţei primei ligi profesioniste de fotbal; anul inaugurării Ateneului Român. În timp ce adventiştii reinventau gaura de la macaroană, Bertha Benz făcea, fără ştiinţa soţului ei şi împreună cu doi fii adolescenţi, primul drum lung cu maşina (ceva mai bine de 100 km); Gauguin şi van Gogh împărţeau pentru vreo două luni aceeaşi casă din Arles (episod care s-a soldat cu o celebră automutilare); iar Heinrich Neuhaus, autor al celei mai populare cărţi despre arta pianismului şi îndrumător al unor talente de rangul lui Sviatoslav Richter, Emil Gilels şi Radu Lupu, abia se năştea.
Adventismul e doar o picătură într-un ocean. Dacă adventismul e în vreun fel "răspunsul lui Dumnezeu la problemele spirituale ale lumii", atunci Dumnezeu e un idiot.
PS Adaug două citate savuroase din lecturi/audiţii recente: "Anticatolicismul a fost întotdeauna pornografia puritanului", din binecunoscutul eseu The Paranoid Style in American Politics al lui Richard Hofstadter (lectură obligatorie pentru orice apocaliptic); şi "To search for perfection is all very well / But to look for heaven is to live here in hell" ("Să cauţi perfecţiunea e de înţeles / Dar a tînji după cer e un iad pămîntesc") din Sting.
http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/5-mituri-despre-exodul-tinerilor-din-biserici-4624.html
RăspundețiȘtergereAcum am citit asta din ST si poate comentezi zilele urmatoare, daca te intereseaza subiectul.
Ti-am trimis link-ul inainte de a citi ce-ai mai scris tu, Poli. Am ce sa studiez o saptamana intreaga fiindca nu cunosc prea multe despre numele amintite si lucrarile lor muzicale, ca sa nu mai zic de inventiile anilor '44,'88.
RăspundețiȘtergereSa-ti multumesc sau sa fiu necajit ca-mi ocupi tot timpul liber, si ala destul de putin?
Nu cred ca am ce sa comentez in legatura cu studiul citat (articolul din ST e infect scris, abia pricepi despre ce e vorba). Eu unul ma bucur cind tinerii de orice religie renunta la superstitiile si traditiile aberante ale parintilor. M-as bucura sa fie si mai multi, mai ales dintre musulmani.
RăspundețiȘtergereAm incercat doar sa schitez un tablou subiectiv al lumii in care a aparut adventismul, suficient insa pentru a demonstra lipsa lui de semnificatie.
Da, Polihronule, privit din exterior, 1844 si adventismul este o picatura intr-un ocean; privit din interior, suntem cei mai importanti pe lumea asta! De ce oare se zice azi "reforma si redesteptare"? Nu cumva liderii BAZS simt ca biserica pierde teren si ramane incet - incet doar o clipa de istorie?
RăspundețiȘtergereUite Poli, ii iei pe tineri din traditiile aberante ale parintilor, de orice culoare religioasa ar fi, si-i duci UNDE? UNDE? Intr-o biserica fara traditii? Si adventismul are traditia lui. Unii chiar tin la aceasta mai mult decat la certitudini, ele sunt tare "interesante"!
RăspundețiȘtergerePoate imi vei raspunde: de ce sa ramana in biserica?...
"Reforma si redesteptare" s-a spus mai mereu in adventism, cu aceleasi rezultate - zero. Cum altfel, cind intreg conceptul se bazeaza pe o profetie care nu exista (aceea a "ploii tirzii")? Cu toata explozia adventista in lumea a treia a ultimelor decenii, adventistii abia daca reprezinta un sfert de procent din populatia lumii (sint mai multi romani in lume decit adventisti). Adventismul este deja doar "o clipa de istorie".
RăspundețiȘtergereDe ce trebuie sa fie destinatia exodului o alta biserica? Oamenii se pot aduna si ca sa asculte o simfonie pentru orga de Widor :)
Sint de ceva vreme mai multi adventisti in lume decit evrei (da, mai multi neevrei sabatizeaza astazi decit evrei). Compara insa influenta pe care o au evreii in lume, in atitea privinte, si contributia lor la cum arata lumea astazi cu "impactul" adventist. Desi sint mai putini, evreii nu sint "o clipa de istorie".
RăspundețiȘtergereApropo, diferenta de mai sus se datoreaza in cea mai mare parte acelor evrei (probabil mai bine de jumatate din populatia totala) care s-au secularizat. Deci se poate si fara religie.
RăspundețiȘtergereDraga Poli,da, de o mie de ori da, ai dreptate!Adventistii sunt niste naivi,dusi de nas,prostiti de niste smecheri,manipulati!
RăspundețiȘtergereDar nu pot sa nu remarc, ca ,din toata smotoceala asta ,ies curati,profund onorabili,pentru ca aleg sa ramana copii lui Dumnezeu.Pe cand tu ,destept,pregatit si inteligent,ai ales sa ramai o maimuta ganditoare.Drum bun,spre nicaieri, prietene!Te-ai alaturat cohortelor de visatori ce au vrut o lume fara Dumnezeu.Sper sa poti creea mai mult decat Marx sau Mao.
Am mai spus,il prefer pe Hristos adevarului.Pentru ca nu exista adevar fara Hristos.Dumnezeu,in care nu crezi,sa te lumineze!
Dragule, ori sintem toti "copiii lui Dumnezeu", ori sintem toti "maimute ginditoare". Nu poate fi o chestiune de alegere. Realitatea, inclusiv realitatea orbitoare a "copiilor lui Dumnezeu", ne arata ca nu sintem toti decit niste maimute.
RăspundețiȘtergerePreferi altceva sau pe altcineva in locul adevarului? Foarte bine. In chestiunea asta avem cu siguranta de ales.
Prin urmare, eu sint o maimuta impacata cu gindul ca e maimuta. Tu esti o maimuta deliranta :)