Astfel, lucru la mintea cocoşului, "mustrarea" (art. 24 lit. 1 din RI) - se subînţelege verbală - NU este sancţiune disciplinară. Retrogradarea din funcţie NU se dispune decît "pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile", precizare ce apare în Codul muncii, dar nu şi la lit. d din Regulament. În fine, lit. g ("ridicarea hirotonirii") NU este, în condiţiile expuse mai sus, o adiţie legală, deşi este justificabilă din punct de vedere eclesial.
Pentru clarificări, puteţi consulta lucrarea Tratat de dreptul muncii a profesorului Ţiclea, pagina 790, de exemplu, unde se precizează că, dacă nu există un statut profesional special, aprobat prin lege, angajatorul nu are nici dreptul de a aplica, nici dreptul de a înscrie în regulamentul intern alte sancţiuni disciplinare decît cele prevăzute în Codul muncii.
Prin urmare, dacă aş fi angajat al conferinţei amintite, le-aş sugera şefilor mei să-şi facă mai serios temele. Şi să consulte, potrivit legii, şi reprezentanţi ai salariaţilor înainte de întocmirea RI. Şi, evident, nu aş semna forma lui actuală.
cred ca este vorba de o interpretare unilaterala. Ar fi indicat sa se verifice si sectiunea a III-a din legea cultelor, art. 23, alin. 1 si 2 unde se spune ca revocarea si sanctionarea se realizeaza potrivit propriilor statute. Ca atare, Codul Muncii prevede doar cadrul general...
RăspundețiȘtergereOmul meu, în timp ce e adevărat că legea 489/2006 face respectivele precizări, uiţi să citezi şi art. 49, alin. 2 unde se reglementează astfel: "În termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi [ian. 2007], cultele din România prevăzute în anexa la prezenta lege vor prezenta statutele ŞI CODURILE CANONICE Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru recunoaşterea lor." Luminează-mă, poate nu ştiu eu: în timp ce Statutul de organizare şi funcţionare a fost aprobat prin HG 399/2008, nu ştiu să fi fost recunoscut prin lege specială şi vreun "cod canonic" aplicabil în cadrul Bisericii Adventiste. Abia aşa se pot aplica prevederile pe care le pomeneşti - şi ar fi în deplin acord şi cu legislaţia muncii.
RăspundețiȘtergerepai trebuia ca inainte sa scrii chestiunile alea atat de radicale si poate pe alocuri incitatoare sa verifici toate normele juridice.
RăspundețiȘtergereDaca nu ar exista statutele si codurile canonice Biserica Adventista nu ar mai fi cult recunoscut de stat, pentru ca termenul in mod normal s-a prescris. Cu respect.
Omul meu, nu sînt jurist. Nu fac altceva decît să gîndesc, pe baza informatiilor pe care le am şi pe baza opiniilor specialiştilor. Există un statut aprobat de guvern - l-am citat. Dar acesta nu trateaza niciunde sanctiunile si procedurile disciplinare pentru angajati. Mentioneaza la art. 53 doar "motivele" pentru concediere. Dar nu prevede alte sanctiuni decît cele din Codul muncii - deşi recunoaşte dreptul comitetelor executive de la uniune şi conferinţe de a retrage calitatea de pastor cuiva, fără alte detalii.
RăspundețiȘtergereMartorii lui Iehova au tranşat simlu problema. Art. 7 din statutul lor spune clar că Biblia "constituie codul canonic al organizaţiei".
Aşa, ca simplă observaţie, nu ţi se pare aberant că mai multe conferinţe abia acum află că trebuie să aibă un regulament intern, fişe de post, cod deontologic? Şi că se iau decizii pe baza unor regulamente ce NU au fost aduse la cunoştinţa angajaţilor?
RăspundețiȘtergereFratilor, sosit e ceasul...
RăspundețiȘtergereImi pare rau ca intervin in discutie fara sa am nici un motiv direct.
Biserica Adventista INCA functioneaza dupa Statutul din 1920 si ceva toamna, dupa culesul viilor si taiatul cocenilor.
Daca vi se pare aberant ce spun, luminati-ma si pe mine, ca sunt ramas un pic in urma. Nu am cunostinta de vreun act LEGAL care sa reglementeze cele discutate. Personal, cand am avut nevoie de asa ceva, pentru a transa tot o micuta problema a uniunii in litigiu cu o institutie guvernamentala, a trebuit sa ma scuz de miliane de ori ca stiti, asta e tot ce va pot oferi... si cu zambetul si spaga de rigoare sa punem lucrurile la punct (nu ala de la 11 metri).
Sa-mi dea si mie cineva link-ul unde pot accesa aceste informatii ca ard de curiozitate.
Multumesc.
Anon draga, există linkuri chiar în mesajele mele de pe acest blog. http://www.adventist.ro/convingeri/statutul-pentru-organizarea-si-functionarea-bisericii.html este chiar pe site-ul uniunii. In afară de acesta, nici eu nu ştiu să existe altă bază legală pentru funcţionarea bisericii şi a instituţiilor ei. Afară, evident, de legile pertinente, cum ar fi Codul muncii sau legea cultelor. Aşa cum am încercat să arăt, abia acum se trezesc şi cei de la uniune şi unele conferinţe că trebuie să intre în legalitate.
RăspundețiȘtergere