joi, 22 ianuarie 2009

Verde(-n faţă) şi idealist

Uitasem. Mi-a amintit acum cîţiva ani un distins pastor, membru al comitetului executiv al Uniunii. Am ţinut, în 1997, aşa-numitul „cuvînt al anilor mici” la prima ceremonie de absolvire la care participam în calitate de seminarist. Le ceream atunci laicilor să fie exigenţi cu pastorii lor, să nu le permită plafonarea. Eram verde şi idealist.

Între timp am absolvit şi programul de Master of Divinity de la Universitatea Andrews. Verde nu mai sînt. Iar pastor n-am fost niciodată. Dar, după cum veţi constata, am rămas probabil idealist.

Funcţionează în adventismul românesc anumite mentalităţi şi obiceiuri cu totul absurde şi distructive. N-am cum să fac inventarul lor exhaustiv (afară de faptul că mă ajutaţi dvs.), dar voi încerca să discut aici despre cele de care m-am lovit eu. Îmi voi onora astfel propria provocare.

7 comentarii:

  1. Este trist să vezi cum mentalitatea mioritică îşi face loc şi în rândurile "clericilor". Te aştepţi de la un Guvern să o dea în bară sau de la un politician să sară capra. Dacă şi cei care ar trebui să ne îndrume cad răpuşi de virusul "las-o mă că mere ş-aşa", nouă ce ne mai rămâne de făcut?
    ...trist :(

    RăspundețiȘtergere
  2. bun vrei sa darami caramizi din biserica... ce pui in loc? ai pus ceva in loc ai construit ceva? daca nu atunci inchide blogul ... e cel mai corect in fata lui Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Reacţie clasică: în loc să vedem dacă e într-adevăr reală problema ridicată, îl judecăm pe cel care o ridică. Te asigur, dragule anonim, că nu mi-s desăvîrşit. Dar eu cred că nedesăvîrşirea mea şi a ta n-ar trebui să ne împiedice să vedem cinstit ce e bun şi ce nu în biserică. Dacă plecăm de la premisa că biserica nu poate greşi, cu ce sîntem mai buni decît cei care aşează povara inumană a infailibilităţii asupra unui singur om?

    RăspundețiȘtergere
  4. "Cel mai corect in fata lui Dumnezeu"? Cu alte cuvinte nu comenta in faţa "sistemului", chiar dacă e rătăcit câteodată. Tipic "las-o măi că merge-aşa". Anonimule, sunt şi eu cititor pe blogul acesta dar îţi pot spune că al tău comentariu ar fi mai potrivit pe blogul "Anonim de România".
    ...şi mai trist :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Stii, Anonim, unele caramizi dupa ce le darami, nu mai pui nimic in loc. Ele de la inceput nu aveau ce sa caute acolo...

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt multi spectatori in tribune... chiar si comentatori. Ei sunt foarte talentati in a observa fiecare miscare de pe teren, fie buna, fie rea. Comentariile lor pot fi drepte si adevarate. Insa doar cei ce joaca pe teren au sansa sa castige. Tu ai avut toate sansele sa faci ceva: atat talent, atata pregatire... Ce-ai facut?
    un fost... coleg

    RăspundețiȘtergere
  7. Colega, imi pare rau, dar de data aceasta tu esti in tribune, eu sint pe teren. Subiectele despre care scriu aici ma implica toate, mai mult sau mai putin direct. Cit despre ce am facut sau mai fac inca, nu trebuie sa tin eu evidenta. Ca o tii tu, ma lasa rece. Citeste totusi si inceputul de comentariu la Apocalipsa de la numaruldeplin.blogspot.com - te invit sa schimbam ceva pase pe acel teren, daca in acesta nu vrei sa intri.

    RăspundețiȘtergere