luni, 4 mai 2009

Dumnezeu progresistul

Comentînd în marginea unei afirmaţii a profesoarei Marciana Popescu ("Dumnezeu nu este un dumnezeu fundamentalist"), Sertorius, o mai veche cunoştinţă virtuală, apelează la imaginea lui Dumnezeu ca judecător pentru a susţine contrariul - a se vedea ediţia emisiunii Oameni şi perspective dedicată fundamentalismului religios. Nu cred că Sertorius Îl descrie pe Dumnezeu ca fundamentalist pentru a susţine astfel validitatea fundamentalismului printre noi, oamenii. Chiar şi aşa, mi se pare că a încerca să lipim eticheta de "fundamentalist" pe Dumnezeu este o impietate.

Fundamentalismul este intoleranţă bazată pe un miraj hermeneutic. În vecinătatea unui text autoritativ, oamenii religioşi uită adesea că accesul la orice text, inclusiv la textele sacre, presupune fără doar şi poate un travaliu interpretativ, şi că acesta nu se desfăşoară legitim decît sub semnul provizoratului. Fundamentalistul nu acceptă umilinţa pe care o reclamă confruntarea cu textul. El vrea răspunsuri, nu şi mai multe întrebări. El formulează dogme, fiind incapabil să tolereze distanţa pe care Dumnezeu o ia faţă de lume chiar prin intermedierea textului. El vrea să fie sigur, pentru că are oroare de dileme.

Or, în materie de hermeneutică, Dumnezeu pare mai curînd umil acolo unde noi nu sîntem. Se dă pe mîna literei, ştiind prea bine că Duhul este mai greu de prins. Preferă să nu spună totul dintr-o răsuflare, acceptînd că noi, oamenii, nu putem pricepe decît într-un îndelungat proces cumulativ. Iese El Însuşi, în Hristos, din sulul cărţii şi ne arată că a interpreta corect nu înseamnă a avea certitudini, ci dragoste.

Dumnezeu este un progresist, încurajînd şi susţinînd creşterea, noul, uimirea. Şi practică toleranţa, căreia noi îi spunem, aproape urît şi infinit frumos, "condescendenţă" divină. Iar a asocia, cum face Sertorius, intoleranţa fundamentalistă, în care nu este nimic just, cu ideea de dreptate, mai ales cu dreptatea divină, este o elucubraţie. Dumnezeu nu este semenul care mă arde pe rug pentru că nu-i accept ideile. Dumnezeu este Viaţa care mă abandonează pentru că aleg obstinat moartea, Duhul care mă părăseşte pentru că ţin mai mult să am dreptate decît să fac dreptate, adică să iubesc.

Fundamentalismul este pentru oameni mici. Dumnezeu nu este nici mic, nici om.

12 comentarii:

  1. Dumnezeu nu suporta o singura eticheta. Etica, Dragostea, Dreptatea, Suveranitatea, Unicitatea, toate acestea sunt atribuite ale lui Dumnezeu si nici una singura nu il poate descrie perfect. Dragostea este dreapta, este suverana, unica, etc..

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta nu înseamnă că suportă orice etichetă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca cineva care a fost si este deceptionata in felul cum il vedem si intelegem noi pe Dumnnezeu, pot sa spun ca imi place acest articol. Am crescut cu o teama enorma fata de Dumnezeu, in sens negativ vorbind. Imi era teama ca atunci cind fad o greseala,voi primii pedeapsa pentru ca merit. Am incercat sa fac ce este bine din frica, nu din dragoste. Am inceput sa il displac pe Dumnezeu gindindu-ma ca ingerul meu pazitor nu are nimic bun de spus in dreptul meu ci evidenta care o tine el zilnic este si va fi folosita impotriva mea. Am ascultat multe predici (la alte biserici, nu adventisti) care m-au pus pe ginduri. Am inceput sa inteleg ce spune Pavel si Petru dar mai mult ce spune Isus si infinita lui dragoste. Am inteles ca de fapt Isus nu se jeaca de-a "v-ati ascunselea cu noi", in sensul ca azi ma mintuie, miine ma scuipa afara, azi ma iubeste, miine poate. Ai dreptate cind spui ca Dumnezeu este progresiv, si la fel si noi trebuie sa fim. Trebuie sa crestem in intelegere, cunoastere si acceptare. El nu ne vrea doar pe baza spuselor bunicilor, ci vrea ca noi insine sa fim convinsi de ceea ce credem. Daca Duhul lui ne lumineaza si intelegem un subiect diferit decit inainte EL nu foloseste lucrul acesta impotriva noastra.

    Am observat insa ca atunci cind cineca trece printr-o schimbare si o intelegere diferita a unor subiecte, este privit ca un tradator al bisericii. Chiar zilele acestea am primit un Email de la o membra a bisericii in care spune ca din cauza ca eu inteleg ceva diferit decit biserica in general, imi pierd mintuirea. (e vorba de purtarea bijuteriilor). Printre altele a insinuat ca atunci cind participam la lectiunea de Sabat as fi fost salvata iar acum o decazuta. Exemplu perfect de fundamentalism, cred eu. Noi am fost invatati sa tinem evidenta celor din jur si sa spunem cine este sau merita sa fie mintuit si cine nu.
    CIneva spunea ca daca majoritatea oamenilor de pe pamint ar fi adventisti, atunci ar fi o persecutie cum nu s-a vazut pe fata pamintului. Noi am persecuta pe cei care nu sint ca si noi mai mult decit orice Papa sau inchizitor. Poate sa aiba dreptate.. LOL

    Imi cer scuze pentru ca va solicit din timpul d-voastra, dar ce sa zic..... m-ati inspirat!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Fundamentalistului îi place să ţină toate lucrurile sub control. El are o explicaţia şi un standard imutabil pentru toate. Nu-i place să fie luat prin surprindere, nici măcar de Dumnezeu. Şi este, aproape inevitabil, un ipocrit. Condamnă purtarea de podoabe, dar conduce o maşină cît mai arătoasă. Ori, între doamne, se ceartă cine să aducă aranjamentul floral pentru biserică - un lux discutabil :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar imi place cum ai scris foarte adevarat. Vreau doar sa puctez un fapt: Dumnezeu e neschimbat, adica se modernizeza, dar ramane la aceasi Lege, aceleai principii: dragoste si dreptate.
    Asta ar trebui sa ne faca si pe noi sa fim drepti, dar plini de dragoste.

    RăspundețiȘtergere
  6. Gabi, cred că intuiţia ta este corectă. Dumnezeu este neschimbător în sensul că putem conta deplin pe El, pe dragostea şi dreptatea Lui. În rest, că se modernizează, nu ştiu. Poate că noi sîntem cei care Îl prindem încet-încet din urmă. Am putea spune că dincolo de postmodernism (sau orice nou -ism) este Dumnezeu care ne aşteaptă.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca citesc eu bine felul in care se descrie Dumnezeu insusi, nu gasesc nici una din terminologiile propuse. Dumnezeu nu este nici fundamentalist (in sensul descris) si nici progresist. El este.

    RăspundețiȘtergere
  8. "Eu sînt" este Numele lui Dumnezeu. Fără să fiu foarte încîntat de teologia atributelor divine, cred totuşi că Dumnezeu, ca oricare altă persoană, poate fi şi descris, nu doar numit. El Însuşi o face de nenumărate ori, chiar în Biblia pe care spui că o citeşti.

    RăspundețiȘtergere
  9. Un prieten comun, Reality Check, m-a prevenit de articolul dvs, draga Polihronu. Incat sa va reintalnesc in lumea asta virtuala. Sunteti cel mai apreciat "adversar" pe care l-am cunoscut pe acest taram.
    V-am raspuns la O&P nr 134 - http://oamenisiperspective.com/video/134-fundamentalismul-religios-invitati-prof-univ-marciana-popescu-si-edi-constantinescu/comment-page-4#comment-11632

    Toate cele bune,
    Sertorius

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru cei care cred ca progresul ar cauza rau bisericii adventiste [daca tot suntem adventisti de romania ;)], as vrea sa se gandeasca la faptul ca aceasta miscare are la baza "setea de mai multa cunoastere", cu siguranta multe "de ce-uri" si chiar indoieli. Spuneti-mi voi daca asta nu a insemnat progres. Nu ma indoiesc ca in providenta Sa, lucrurile astea ni le da chiar Dumnezeu.
    Sa progresam cu bine :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Pe mine ma macina foarte mult un subiect anume si recunosc faptul ca nu pot intelege totul de unul singur. Dar cand vin si incerc sa discut cu cineva din cadrul bisericii, orice iese din tipare, orice teorie care nu este deja canonizata, este vazuta drept erezie. Uneori mi-e teama sa mai deschid gura sa nu fiu pus in dreptul celor ce reprezinta neghina. Fundamentalismul din biserica noastra a inteles gresit modul in care "trebuie aparat" adevarul. Pe semne ca prefera ca oamenii ce au intrebari sa plece din biserica. Aici stau doar cei care invata doctrinele noastre, nu cei care pun intrebari. Pana cand?

    RăspundețiȘtergere
  12. GoodGospel,

    E o piesa in cele nush cate noi imnuri: STAU pe Adevăr.

    (sublinierea imi apartine...)

    RăspundețiȘtergere