sâmbătă, 5 decembrie 2009

O întrebare retorică?

Este oare întîmplător că cele mai corupte trei ţări ale UE au majorităţi ortodoxe? (Şi că a patra cea mai coruptă este Italia?)

7 comentarii:

  1. nu, nu este intamplator.
    ura antihristilor pe tarile ortodoxe este imensa.
    ei stiu ca numai in tarile crestin- ortodoxe este pastrata dreapta credinta.
    elitele care conduc lumea din umbra asculta de satan, pe care il arde rugaciunea cuviosilor si monahilor din tarile ortodoxe.
    se vrea distrugerea oricarei umbre de crestinism si se incepe direct cu esenta crestinismului.
    de asta au provocat saracirea tarilor ortodoxe.iar unde este saracie apare si coruptia.
    prin inginerii economice si sociale se poate orice.
    si-au pus marionetele sa ne conduca si sa ne vanda daca se poate cu tot cu suflete.
    Cosmin S.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant. Prin urmare, nu există o legătură directă între ortodoxie și corupție, ci doar una mediată de dușmănia invidioșilor de dreaptă credință. Ce ne facem cu corupția din interiorul ortodoxiei? Că știm toți de parohii cumpărate, de voturi vîndute și alte cele? Avem antihriști chiar în Biserică?

    RăspundețiȘtergere
  3. Problema coruptiei din tarile majoritar ortodoxe ar trebui privita dintr-o perspectiva istoric-culturala.
    Personal, cred ca ea provine din dezvoltarea unei teologii a "iconomiei", care in termeni ortodocsi inseamna neaplicarea regulilor/canoanelor cu strictete ci "a la legere", in functie de "pacatos". Ceea ce s-ar putea traduce prin :
    "ce daca e prost, lasa-l sa fie popa, ca doar n-a omorat pe nimeni..."
    Mentalitatea asta s-a perpetuat si in "profan", unde judacatorii se uita mai intai la om si abia apoi la fapta.
    P.S. : Am gasit blogul cautand pe net pagini in romana care sa contina o referire la Edward Schillebeeckx. Ma bucur ca l-am gasit :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bun venit, Albule! E foarte posibil să ai dreptate, măcar în parte. Semnificativ este faptul că eşti dispus să vezi o legătură între teologie şi moravuri.

    RăspundețiȘtergere
  5. cuvantul "coruptie" este un neologism, nici macar nu e cuvant romanesc.
    occidentul a inventat boala asta si i-a dat si nume. tot vestul a adus-o la noi si tot statisticile lor ne arata ca fiind cei mai corupti.
    sa lasam occidentul cu catolicismul lor si cu inchizitia si cruciadele lui.
    cei ce judeca Ortodoxia doar dupa slujitori fac o mare greseala.80% din preotii inchisi in inchisorile comuniste erau ortodocsi.deci Biserica Ortodoxa a dat multime de sfinti.
    Comunismul a lucrat la surparea Bisericii din interiorul ei, a inlocuit preotii incarcerati in telmnitele comuniste cu oamenii lor, loiali sistemului." roadele " se vad si astazi.
    Adevarul este numai in Biserica Ortodoxa, indiferent de caderile unor slujitori care sunt si ei oameni.
    nu va mai uitati cu jind la occident caci de acolo vine coruptia caci de 50 de ani comploteaza asiduu la distrugerea Romaniei si a celorlalte neamuri ortodoxe.
    uitati-va numai la ce au facut in Serbia, cand a fost bombardata de NATO chiar de Paste iar pe bombe era scris Paste fericit.
    vedeti ce-au facut in Kosovo, leaganul ortodoxiei sârbesti, cum sunt lasati musulmanii sa distruga Biserici si lacasuri ortodoxe.160 de Biserici si manastiri distruse de islamisti in prezenta fortelor ONU care au stat cu mainile in sân.
    Cosmin S.

    RăspundețiȘtergere
  6. Discuţia pe care o propuneam aici nu încerca să identifice biserica ce deţine monopolul adevărului - am şi scris altundeva pe acest blog că adevărul nu poate fi posedat, nici în parte, nici în întregime, fiind mai curînd un drum, un deziderat, o Persoană ce trebuie infinit descoperită. Dacă discutăm despre corupţie (nu uitaţi că Bizanţul medieval era renumit printre altele tocmai pentru corupţia endemică, aşa că nu putem spune că s-a inventat corupţia în occident), vorbim fireşte despre oameni. Mai mult, ultimii 50 de ani de "distrugere a României" au venit dinspre răsărit. Cît despre excesele militantismului ortodox (prost informat şi aberant), citiţi vă rog postarea mea despre incidentul de duminică de la Chişinău ("Menorah vs. cruce").

    RăspundețiȘtergere
  7. Încă ceva: nu sînt un fan necondiţionat al occidentului. Unul dintre lucrurile pe care le-am făcut consecvent în teologie a fost să port cu mine, inclusiv în studiile mele americane, moştenirea patristicii de limbă greacă. Atunci cînd am scris despre Eclesiastul, spre exemplu, l-am recitit şi repus în valoare pe Grigorie de Nyssa. Dar nu sînt nici un apărător decerebrat al orientului. Iar cînd vine vorba de oameni şi de moravuri, nu pot să găsesc scuze nici în ideologii politice greşite, nici în dogme teologice corecte.

    RăspundețiȘtergere