luni, 29 martie 2010

Update

Mă sună în seara asta pastorul lui VF (precizez: e nehirotonit, nu s-a ocupat în mod direct de cazul VF, doar a asistat la şedinţele de comitet de acum un an şi din ianuarie anul curent). Ţine să-mi spună că răspunsul lui la întrebarea mea (pomenită în postul anterior) nu a fost "nu", ci "nu ştiu". Îi explic că e totuna. Şi că nu trebuie să fiu nici pastorul lui VF, nici membru de comitet în biserica lui, nici simplu membru, acolo sau aiurea, ba chiar nici măcar membru pe undeva (doar tocmai m-am retras din biserică) pentru ca să mă intereseze dacă VF a urmat un proces terapeutic înainte să fie reprimit. El insistă că s-a procedat "în litera şi spiritul manualului". Eu îi spun că nu de manual mi-e mie, ci de sufletul lui VF şi al(e) victimelor lui. El îmi confirmă ce ştiam: că VF nu recunoaşte nimic, că regretă doar amestecul lui într-un scandal care vexează biserica.

Ce să înţeleg? Că o paiaţă cu închipuite fapte de glorie misionară, un saltimbanc care distrează bisericile cu numerele lui de amuzament mnemonic, un veleitar într-ale muzicii este, fără doar şi poate, deasupra oricărei acuzaţii şi a oricărei suspiciuni? Inconştienţa unora ca amicul meu pastor revictimizează o mulţime de oameni. Să tac?

4 comentarii:

  1. Pentru ultimul paragraf unii care au deplasat intreg arsenalul de suflatori la eveniment daca te-ar prinde ti-ar taia cel putin cauciucurile de la masina. Sau chiar masuri mult mai drastice.
    Eu cred ca vom ajunge timpul in care pentru ca sa dovedim loialitatea fata de VF, in momentul in care vom fi opriti pe strada de militii aparatoare ale bunului renume al lui VF, va trebui sa aratam ca avem o poza in portofel cu impricinatul si ca facem parte din categoria "fani" (si nu ma refer la transcriptia fonetica cu accentele usor randomizate ale cuvantului funny).
    Vad ca o recenta cercetare comandata de APD releva faptul ca 88% dintre romani cred ca cei care critica BO din Romania ar trebui pedepsiti penal.
    Faceti va rog un exercitiu de imaginatie si inlocuiti majoritatea BO din Romania cu o majoritate a BAZS apoi incercati sa estimati procentul celor care ar dori pedepse penale pentru detractorii lui VF. Brrrrr!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai din cauza unor realitati ca cea surprinsa de statistica APD trebuie sa sustinem militantismul minoritar, chiar si pentru cauze pe care nu le simpatizam. Cine pleaca de la premisa ca majoritatile detin intelepciunea se insala amarnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. e foarte usor sa crezi o parte si sa nu asculti pe cealalta,si in cazul VF, ar fi mai bine sa va rugati mai mult si de dat cu parerea din auzite eu as tacea......nu o persoana face o biserica si nu biserica se pierde pt. o persoana ci noi ne pierdem mantuirea judecand pe uni si pe alti cu presupusul...

    RăspundețiȘtergere
  4. Pietro, ce anume are de spus "cealalta parte" si nu am auzit? Taci cit vrei - chiar te rog. Dar slabeste-o cu "ar fi mai bine sa va rugati". In situatii de genul VF, rugaciunea este solutia strutului. Nu e nicio binecuvintare in ea. Ma doare in freza de ce se intimpla cu biserica. Ma doare insa pentru victimele pe care biserica - si ea - le calca in picioare.

    A, da: ma doare in freza si de mintuire, daca pentru mintuirea mea trebuie sa inchid ochii la abuzuri strigatoare la cer. Am spus-o de nenumarate ori: eu nu-l judect pe VF si am compasiune pentru orice calau - pentru ca ii vad saracia si micimea sufleteasca. Dar urasc fara rezerve nedreptatea si prostia. Si pe cei care le confunda cu spiritualitatea.

    RăspundețiȘtergere