joi, 1 aprilie 2010

Iluminări

Două chestii tari a adus deja primăvara asta: articolul lui Abi Chelbegean din Curierul adventist şi ultima serie de "răspunsuri la întrebări" de la Oameni şi perspective. Sînt amîndouă provocări la adevăr, maturitate şi curaj. Vreau doar să menţionez că nu stau niciodată pe gînduri cînd am şansa să ascult muzică bună în sabat. Sala de concerte este adesea un templu mai primitor, mai hrănitor şi mai luminos decît orice biserică. În plus, opţiunea marelui dirijor adventist Herbert Blomstedt (fără repetiţii în sabat, dar cu concerte - vezi aici) mi se pare şi de bun simţ, şi fericită teologic. Apropo (Edi repudiază neoplatonismul antropologic cu aceeaşi gură cu care susţine neoplatonismul teologic), Dumnezeu este o abstracţiune nefericită dacă există în afara timpului - nu poate asculta muzică.

5 comentarii:

  1. Cunosc un tanar care a fost dat afara de la Radio adventist "Vocea sperantei". Motivul: intr-o frumoasa zi de Sabat a ascultat "pe viu" un concert de chitara!

    Spui tu Poli, fara repetitii in sabat? Pai 90%, ele sunt numai in sabat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Te referi la repetitiile din biserici, nu? :) Good point.

    RăspundețiȘtergere
  3. 20 de ani de libertate...
    1989 - nu aveai voie sa mergi la olimpiada in sabat
    2010 - conferinta Tr.sud organizeaza "olimpiada" de muzica in sabat, cea de religia a fost in prima zi a saptamanii.
    Sa fii vazut ce sabat a fost ala pentru organizatori, parinti si bietii copii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si prea cucernicul pres. LC a avut drept de participare sau facea parte doar din juriu?

    RăspundețiȘtergere
  5. A, nu stiu, ma voi interesa. Organizator a fost departamentul Tineret. Oricum pe mine nu ma intereaza nici una, nici alta, ci doar ca a fost in Sabat. Mai vreau sa cred ca d-lui este acelasi ca si acum 10 ani.

    RăspundețiȘtergere