vineri, 16 aprilie 2010

Muntele abrupt al fericirilor

Dom' profesor Lăiu a scris de-a lungul timpului - mai ales în ultima vreme - nişte psalmi imprecativi (soiul cu blesteme), ba la adresa unora care s-au săturat să susţină financiar un cler incompetent şi abuziv, ba pe seama altora care se dezic de o biserică anchilozată teologic. Cum noi nu practicăm standarde duble (wink, wink) şi, deci, quod licet Iovi, licet bovi, m-am hotărît să vorbesc şi eu de rău cîteva lucruri. Cei care aveţi strîngeri de inimă cînd citiţi Psalmul 58 sau Psalmul 137 recitiţi mai bine o postare mai veche de-ale mele.

Blestemată fie ignoranţa părinţilor pe care nu i-a învăţat nimeni să-şi protejeze copiii de pedofili.

Blestemată fie atingerea care siluieşte.

Blestemată fie mintea bolnavă a victimei care face la rîndul ei victime.

Blestemată fie iluzia că tăcerea şi timpul rezolvă ceva.

Blestemată fie biserica în care pastorii protejează răul şi ignoră nevoia de reală vindecare.

Blestemată fie viaţa celor care au ştiut de rău, ar fi putut face ceva, dar au stat cu mîinile în sîn.

Blestemată fie proasta teologie conform căreia apa botezului însănătoşeşte suflete.

Blestemată fie orbirea celor care au impresia că biserica e un copil care trebuie menajat.

Blestemată fie cerneala (chiar şi virtuală) aruncată aiurea pe blesteme triviale, în timp ce răul adevărat, distrugător de suflete, bîntuie nestingherit.

PS Le sugerez prietenilor madrileni ai lui Vasile Fereşteanu să-l înveţe pe acesta din urmă psalmul meu de mai sus. Nu de alta, dar nu văd cum şi-ar permite să nu-l ştie tocmai pe acesta.

35 de comentarii:

 1. Vreti sa-l revedeti pe Vasile Feresteanu? Simplu:
  Madrid, comunitatea Emaus, pastor Gabriel Barsan, la familia Filiuta.

  E prea complicat?
  Atunci, la 9.30 il gasiti intr-una grupele Scolii de Sabat.

  Stie cineva ce subiect va avea cartea pe care vrea s-o scrie si s-o vanda in toata lumea?

  RăspundețiȘtergere
 2. anonim, omul vrea sa-si mute calitatea de membru din Romania in Spania! Are dreptul asta, iar acolo regulile "jocului" sunt altele...

  ps."intr-una DIN grupele", nu?

  RăspundețiȘtergere
 3. Dupa lectura psalmului spun doar atat: AMIN!!

  Anonim #1: cineva facea fabulatii despre titlu si avea chiar o propunere:
  "LASATI COPILASII SA VINA LA MINE!"

  RăspundețiȘtergere
 4. k, multumesc, ano!

  Uite, ma opresc la prima "fericire". Nu stiu daca trebuie sa-i invete cineva pe parinti, pe mama. Cred ca asta vine de undeva din interior, din inima plina de dragoste pentru copiii ei...ce zici? Ce ziceti, oameni buni? Ce ziceti voi, parinti? Ce zici tu, Polihronule?

  RăspundețiȘtergere
 5. Familia Filiuta are copii?

  RăspundețiȘtergere
 6. Pai daca voia "membrie" in Spania de ce nu s-a rebotezat direct acolo?

  RăspundețiȘtergere
 7. Spunea cineva ca noi, romanii, suntem cu 40 de ani in urma...

  Problema hirotonirii femeilor nu se afla pe ordinea de zi a sesiunii Conferintei Generale. Presedintele Paulsen spune: "Nu mai suntem ca acum 10 ani. Este un proces de educatie, un proces de crestere. Poate este nevoie de o noua generatie. Nu stiu."

  Problema pedofiliei de cate generatii are nevoie, pentru a accepta macar ca ea exista, nu este o poveste, ci realitate?

  RăspundețiȘtergere
 8. Urmaresc anunturile pe www.reinviesperanta.com, despre acesta caz... Insa vad ca acolo nu se mai spune nimic (nicio reacite despre reprimirea oficiala a dansului in biserica)... ci doar pe site ul acesta mai aflu cate ceva...
  Puteti sa imi spuneti ceva?

  RăspundețiȘtergere
 9. a doua "fericire"

  ATINGEREA - o atingere de haina Lui, o atingere cu tina, o luare de mana, o lacrima stearsa, un copil in bratele Lui...si

  "atingere pentru siluire"!!!Exista vreun remediu?

  RăspundețiȘtergere
 10. @ ano 17 aprilie, 22:17

  Nu ma intereseaza cine e "vinovat", ma doare ignoranta. Daca ar fi sa arat cu degetul, as arata in primul rind spre mediile de educatie - scoala, biserica, media.

  RăspundețiȘtergere
 11. @ eretik: Ceva despre? Daca intrebi de ce decalajul de pe reinviesperanta, atunci nu-ti pot raspunde eu.

  RăspundețiȘtergere
 12. eretik, si eu urmaresc www.reinviesperanta.com Daca aflu ceva iti dau de veste. Stiu insa ca Dr. Anne va fi la o emisiune a lui Cornel Darvasan. Poate afli tu ziua si ora, de la Speranta TV...

  RăspundețiȘtergere
 13. "Daca intrebi de ce decalajul de pe reinviesperanta, atunci nu-ti pot raspunde eu." Dar cine ar putea sa imi raspunda? Multumesc frumos?

  RăspundețiȘtergere
 14. nu urmaresc speranta tv. anuntati-ma va rog cand e emisiunea cu dr. Anne. Multumesc frumos!

  RăspundețiȘtergere
 15. a treia "fericire"

  sunt victima unui tata prea sever
  sunt victima unei mame prea ingaduitoare
  sunt victima unor parinti care se despart
  sunt victima unui tata vitreg
  sunt victima unui coleg de scoala mai mare
  sunt victima unei tragedii aviatice
  sunt victima unei catastrofe naturale
  sunt victima unui sistem religios
  sunt victima unei societati corupte
  sunt victima in lupta dintre El si el

  SUNT VICTIMA UNUI PEDOFIL. N-am nici o vina eu. Are el? Toti suntem victime in vreun fel?

  Voi gasi raspuns la intrebarile mele daca citesc mai departe "fericirile"?

  RăspundețiȘtergere
 16. Da, putem foarte bine defini pacatul ca victimizare. Ii surprindem astfel si mai bine aspectul trans-generational (se transmite din generatie in generatie). Faptul ca sintem victime nu ne scuteste de responsabilitate atunci cind facem victime.

  Unul dintre cele mai triste lucruri care se intimpla cind esti victimizat este ca inveti sa victimizezi. Nu, nu neaparat in acelasi fel. Dar rana nevindecata este suficient de profunda pentru a distorsiona tot ce urmeaza sa faci in viata - mai ales relatiile cele mai importante.

  RăspundețiȘtergere
 17. a patra "fericire"

  TACEREA SI TIMPUL - a trecut putin timp de cand l-am auzit pe ex-presedintele BAZS spunand: mi-au trebuit doi ani, ca sa-l iert pe colegul meu...era la emisiunea "Colaborarea cu securitatea".

  tacerea? acum n-a mai tacut.
  timpul? 2 ani. O fi mult, o fi putin?

  @toti cititorii
  sunt victima unui abuz emotional
  sunt victima unui abuz de putere
  stiati ca si biserica poate fi victima unui lider?

  Nu-i nimic, tacerea si timpul le vindeca pe toate!

  RăspundețiȘtergere
 18. multumesc eretik! m-ai trimis pe un site interesant. mi-am luat timp sa citesc ce-i pe acolo. desi sunt baiat, mi-am permis sa citesc Resurse si prima lectie din Vindecand ranile. restul maine...

  RăspundețiȘtergere
 19. a cincea "fericire"

  Eu am avut incredere in preoti sau pastori. Ei trebuie sa aduca vindecare. Sa fie adevarat ce se spune despre Biserica Catolica? Sa fie adevarat ce se aude in Biserica Adventista?

  RăspundețiȘtergere
 20. a sasea "fericire"

  Daca sunt oameni care au stiu de rau, de ce au stat cu mainile in san? Ajutati-ma sa inteleg!

  RăspundețiȘtergere
 21. Comentariul meu privind Vasile Feresteanu a fost pus recent pe 'reinviesperanta'la Anunturi. Incercam constituirea unui grup care sa se afilieze la o organizatie internationala ca SNAP International... Ce sugerati? Astept sugesti pe adresa site-ului.
  Dr MargiAnne Isaia

  RăspundețiȘtergere
 22. Multumesc ca ati facut aceasta precizare aici - dat fiind interesul exprimat de unii cititori ai acestui blog. Am si eu o reactie, legata de un singur detaliu al comentariului dvs. Problema nu este ca autoritatea de a hotari in chestiuni de disciplina bisericeasca revine comunitatii locale. Pe de o parte e normal sa fie asa - in actualul sistem de organizare adventist. Pe de alta, chiar dvs. relevati faptul ca nivelul de educatie pe subiectul abuzului sexual nu e cu nimic mai bun intre pastori sau profesorii care ii scolesc. Prin urmare, singura solutie practica si legitima este efortul (oricit de costisitor si anevoios) de (in)formare la toate nivelurile. S-ar putea - e adevarat - sa fie nevoie ca unii dintre noi sa moara in pustie.

  RăspundețiȘtergere
 23. a saptea "fericire"

  Am cunoscut un OM care a cerut sa fie rebotezat. Sa nu credeti ca fusese pus sub disciplna bisericii. Nu, nici nu l-am auzit ca duce povara vreunui pacat. Veti spune, stia doar el si de-asta a dorit rebotezarea. Poate. A dorit ca relatia lui Dumnezeu sa fie reala si arata asta in relatiile cu ceilalti. De asta sunt sigur.

  Dar cred ca "fericirea" face referire la altceva. Unele rani nu se vindeca doar cu apa botezului. Cred ca este nevoie de sfatul competent al unui specialist. Aici avem o problema insa. Nu vrem sa recunoastem ca suntem victime si ca avem nevoie de vindecare!

  RăspundețiȘtergere
 24. Nici nu e vorba doar de apa botezului. Multi (inclusiv pastori) cred ca problemele lor sau ale altora se vor rezolva daca se roaga destul, postesc, se implica in viata bisericii etc. Or, realitatea este ca trece uneori cite o viata intreaga si copiii nu "se intorc la Domnul", sotul nu invata sa iubeasca, biserica nu creste, ci moare fara de stire. E nevoie de mai mult - de viata autentica, de intelepciune si dragoste, de vindecare - decit de retete "spirituale".

  RăspundețiȘtergere
 25. Dr MargiAnne Isaia

  care sunt conditiile pentru constituirea acestui grup si afilierea lui la SNAP International?

  RăspundețiȘtergere
 26. a opta "fericire"

  Biserica, un copil care trebuie menajat? Oare un copil nu trebuie menajat? Daca am fi niste copii tot ar fi bine, dar suntem o turma de oi care merge unde vrea "liderul" si se incearca din rasputeri manipularea ei.

  RăspundețiȘtergere
 27. a noua "fericire"

  Cerneala, fie ea si virtuala nu are nici o vina. Cel ce o foloseste aruncand blesteme e vinovat. Cum vi se pare afirmatia: "adventistii isi ucid ranitii?"

  Polihronule, mai este ceva frumos in BAZS? Poate gasesti macar o FERICIRE...

  RăspundețiȘtergere
 28. Un copil, da, trebuie menajat. Dar biserica este in mod normal un mediu propice cresterii, nu infantilizarii. Multi lideri adventisti dau vina pentru inertia lor pe cutumele si sensibilitatile membrilor, de parca acestia sint niste bebelusi care nu trebuie scapati din brate. E penibil si pentru lideri, si pentru biserica.

  Cerneala, fie ea si virtuala, poate fi folosita pe post de arma. Macar in acest sens, poate fi obiect de blestem.

  Mai sint oameni frumosi in BAZS. Ma tem ca nu sint usor de reperat. Si ca nu vor mai rezista mult.

  RăspundețiȘtergere
 29. "Multi lideri adventisti dau vina pe cutumele si sensibilitatile membrilor"...am citit asta in raportul GC vis-a-vis de hirotonirea femeilor. S-a facut un sondaj pe diviziuni si s-a luat pulsul multimii. Dar eu zic altceva. De ce pastorii nu educa multimea ca se poate si pastori-pastorite? Apoi nu crezi ca in unele cazuri biserica este mai pregatita decat liderii ei?

  Si eu cunosc cativa oameni frumosi in BAZS si ma rog lui Dumnezeu ca ei sa reziste!

  RăspundețiȘtergere
 30. Nu am ramas cu impresia ca, in chestiunea agendei de la Atlanta, s-ar fi luat "pulsul multimii". Si-au luat liderii pulsul intre ei. Da, cred ca biserica este mult mai pregatita decit liderii ei. Stai sa mai creasca putin biserica in China, si sa vezi cum n-o sa mai poata nimeni ignora imperativul practic, moral si teologic al hirotonirii femeilor.

  RăspundețiȘtergere
 31. e terifiant ca se intampla astfel de lucruri. pana la postul acesta ignoram cu totul acest fenomen in BAZS din Romania. stiam ca este relativ frecvent in famiile adventiste africane sau din caraibe, dar ce se intampla la noi nu aveam habar. nu stiu ce ar trebui facut, dar cred ca ar fi nevoie de o buna educatie sexuala a tinerilor si de o buna informare a famiilor cu copii pentru a cunoaste riscurile si modalitatile de a se feri de astfel de situatii. mi-ar placea ca biserica sa stie sa reactioneze in favoarea victimei si nu in sensul salvarii imaginii...

  RăspundețiȘtergere
 32. Amin! Banuiesc ca ai citit si poastarile mai vechi la subiect. Scandalul e vechi de cel putin un an de zile.

  RăspundețiȘtergere
 33. Dupa ce am citit tot ce s-a comentat pe aici, am deschis Biblia la Psalmii 58 si 137. De ce a scris David psalmi-blesteme? Si mai mult, primul se termina pozitiv: "Da, este un Dumnezeu care judeca pe pamant"! Al doilea insa ma ingrozeste: "Ferice de cine va apuca pe pruncii tai si-i va zdrobi de stanca"!
  Inteleg bine? "Cel fara prihana se va bucura la vederea razbunarii" si va spune "FERICE de cine-ti va intoarce la fel raul pe care ni l-ai facut"!

  RăspundețiȘtergere
 34. nu, nu am ajuns atat de adanc cu sapaturile pe acest blog, deci nu am avut cunostinta de scandal :|
  oricum felicitari pentru provocarea discutiei! sunt sigur ca se va extinde si in afara spatiului virtual.

  RăspundețiȘtergere
 35. Sper sa nu fie asta sfarsitul blogului. Da-ne cate o "perla" spirituala, macar in Sabat, te rugam!

  RăspundețiȘtergere