marți, 6 iulie 2010

Ficţiuni teologice

Că tot e şi anul acesta România sub ape, hai să vă întreb: ştiaţi că populara (printre adventişti şi penticostali) teorie a "revărsării" Duhului sub forma "ploii tîrzii", care e alta decît "ploaia timpurie", e o ficţiune teologică fără urmă de temei biblic? Ideea asta a fost "descoperită" în deceniul al treilea al secolului XIX, în contextul efervescenţei milenariste din Anglia (numele lui Lewis Way şi Edward Irving, precursori ai dispensaţionalismului şi, respectiv, penticostalismului, sînt asociate cu primele apariţii ale acestei interpretări în scris). Şi nu este decît rezultatul unei exegeze abuzive la Ioel 2. Noul Testament însuşi (i.e. Petru, care citează din Ioel 2) nu ştie nimic de ea.

16 comentarii:

  1. k, cum interpretezi (daca vrei - exegeza corecta) Ioel 2,23? E vorba doar de cele 2 anotimpuri ploioase? Si daca este asa cum spui, de ce a acceptat adventismul acest "abuz"?

    RăspundețiȘtergere
  2. A doua parte a capitolului 2 din Ioel rezuma semnele reintrarii in gratia divina a poporului legamintului. Aceste semne sint tocmai (parte din) binecuvintarile legamintului: belsug de hrana, protectie impotriva armatelor dusmane, prezenta profetica. In mod specific, ca in Deuteronom 11:14, sint mentionate (in v.23) ploile specifice climatului palestinian necesare unei bune recolte. De la v.28 se deschide o sectiune noua, dedicata revirimentului profetic (contrasteaza cu pasaje precum 1 Samuel 3:1 sau Amos 8:11-13). Nu exista nicio legatura intre versetele 23 si 28.

    Adventistii "tolereaza" la nivel popular aceasta doctrina din pricina lui EGW. De altfel, ideea "ploilor" Duhului nu apare in cele 28 de "puncte" ale declaratiei doctrinare oficiale. Iar teologii academici adventisti se feresc de ea cit pot (consulta de exemplu Handbook of Seventh-day Adventist Theology - ai sa vezi ca ideea e mentionata o singura data in treacat sau reformulata ca "belsug penticostal" al Duhului, tot in treacat).

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca titlul acestui comentariu putea foarte bine sa fie "F(r)ictiuni teologice"

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Poli, am sa citesc cele 28 puncte de doctrina ale BAZS. Daca este asa cum zici, de ce nu reactioneaza liderii bisericii tale? De ce este TACERE vis-a-vis de ceea ce spui tu?

    RăspundețiȘtergere
  5. "Frictiuni teologice" este titlul urmatoarei postari, care va aparea cit de curind pe blog :)

    Biserica mea? Care biserica? Iti aduc aminte ca nu (mai) sint membru al niciunei biserici. Si cite biserici stii tu ca sint onest interesate in rediscutarea critica a propriilor doctrine?

    RăspundețiȘtergere
  6. Poli, eu tot nu-nteleg ce-i de pierdut daca se spune oamenilor adevarul? Si ce-i de castigat daca nu se spune?
    Nu de mult am cunoscut un preot ortodox care, odata cu parohia primita a facut si cateva vizite prin sat (la vreo doua babute) pentru a vedea care-s obiceiurile locului...mi-am zis, nu-i rau...dar cand e vorba de ADEVAR, de ce au prioritate cutumele?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu care este vremea in Romania si ce ploi se asteapta pe acolo....
    Insa, dupa ce am intrat pe pagina www.adventistorg/beliefs/statement/children.html , si m-am gandit la situatia reala din biserica adventista romana, intrezaresc o furtuna la nivel inalt.
    Pedofilul Vasile Feresteanu, dupa ce a participat la festivalul de la Matca alaturi de conducerea Conferintei Moldova, a participat la Conferinta Generala din Altanta.
    Pastorul Ionel Gavrilita, pastor al bisericii adventiste din Razboieni, judetul Iasi, a condus ieri, 10 Iulie, adunarea administrativa in urma careia au disciplinat o victima si pe mama ei pentru ca au a facut de rusine biserica.
    De fapt, ce aseapta adventistii romani de la ploaie? Ce relevanta are pentru zilele noastre ploiaia, cand noi vorbim de uragane?

    RăspundețiȘtergere
  8. Adresa corecta a paginii indicate este aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Dr. MargiAnne Isaia

    Nu ati reusit sa aveti o confruntare cu VF... daca tot a ajuns mai aproape de dvs.? V-ati intalnit pana acum vreodata cu el?

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru cei care doresc, exista deja din timpul sesiunii si varianta in limba romana la adresa :http://adventist.ro/index/convingeri/declaratii-oficiale/2393-cresterea-si-ocrotirea-copiilor.html
    sau la
    http://adventist.ro/index/stiri/sesiunea-conferintei-generale/2394-cresterea-si-ocrotirea-copiilor.html

    RăspundețiȘtergere
  11. Din cate am aflat eu, a fost disciplinata pentru acceptarea relatiei si dupa ce a fost intrebata daca a inteles cand s-a botezat calitatea de membru si obligatiile acesteia. Raspunsul acesteia: DA (si si-a recunoscut si greseala).

    Dar poate dumneavoastra stiti mai bine ce s-a discutat acolo....si motivul real este "ca a facut de rusine biserica"

    PS Poate ca informatiile netrunchiate si nemanipulate sunt mai utile cauzei

    RăspundețiȘtergere
  12. @anonimul 10.51

    Daca faci parte dintre cei care au fost prezenti la o astfel de nedreptate, sa-ti fie rusine (iar daca n-ai fost, sa-ti fie si mai rusine ca vorbesti ca si cum ai fi mai informat decat altii)! "Acceptarea relatiei"? "Calitatea de membru si obligatiile acesteia?" Nu a reusit nimeni sa-mi genereze asa o repulsie precum domnia ta cu aceste afirmatii complet lipsite de orice bun simt. Nu va intereseaza decat nenorocitul ala de manual, aratati cu degetul litera si aliniatul, dar la sufletul fetei aleia v-ati gandit? La pierderile din viata ei? La faptul ca era o copila debusolata cand s-a intamplat "greseala"? Apoi inca nu pricepeti, oameni ingusti la minte, ca nu exista responsabilitatea "acceptarii" relatiei din partea unui copil? Fata a fost ABUZATA, dar voi nu faceti diferenta intre abuz si relatie liber consimtita.

    Inca o data, daca voua nu va este, imi este mie rusine, de trei ori rusine ca am facut parte din biserica asta atat de lipsita de bun simt si de interes pentru oameni. Ce-ar fi sa va multiplicati cateva sute/mii de manuale, sa umpleti bisericile cu ele si sa le predicati? Oricum tratati oamenii ca pe niste obiecte. Care a fost sustinerea de care s-a bucurat fata din partea bisericii? Care a fost interesul? Voi sunteti acoperiti sa faceti orice, ca aveti manualul, dar oare veti fi acoperiti la sfarsitul vremii ca nu ati facut nimic care sa conteze pentru fata asta, decat sa o "disciplinati"?

    Sper ca fapta asta sa se intoarca asupra capetelor voastre, a pastorului si a membrilor unei biserici de oi fara ratiune si suflet. Ce bine ca gandeste manualul pentru voi si in locul vostru! Ce bine ca nu trebuie sa va strofocati sa intelegeti si ca ati stiut de la inceput ca fapta merita pedepsita, iar faptasul si mai si... A ajuns pana si in biserica mea, in celalalt capat de tara - pe linie pastorala, bineinteles - ideea ca vai, fata a comis adulter, ca exista dovezi, etc... Rusine, rusine, de trei ori rusine! Nu cititi nimic in acest domeniu, nu studiati nimic, dar aveti impresia ca puteti judeca totul. Dupa ce veti fi citit macar o carte despre abuzul sexual, atunci sa vorbiti! Pana atunci, ssst! Macar aveti decenta sa va tineti gura.

    Punerea sub disciplina se face pentru ca omul sa se indrepte. Cum e clar ca fata nu a continuat pe aceasta ruta, ce anume ati urmarit cu disciplina, daca nu apararea bunului nume al bisericii, un mutant fara chip? Iar mama fetei... de ce a fost disciplinata? Ea ce mai facuse, in afara de participarea la ponegrirea - tangentiala si neintentionata - a bunului nume al unei biserici care a ajuns la fel ca membrii ei - o masca neinsufletita?

    De declaratii corecte politic suntem satui. Nu mai pacaliti pe nimeni... Decat pe cei care vor sa se lase pacaliti pentru ca le place sforaiala din bancuta lor in care stau sabat de sabat...

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu am o singura intrebare: care "cauza" (din "mai utile cauzei")?

    RăspundețiȘtergere
  14. Cat de importanta este ideea "ploii timpurii" si ploii tarzii" daca ea nu apare in cele 28 de puncte ale doctrinei BAZS? Ati putea renunta la ea, zic si eu...

    RăspundețiȘtergere
  15. In mentalul adventist, mai ales in medii conservatoare, "ploaia tirzie" mai exercita inca destula fascinatie. Insusi noul presedinte al GC le cerea de curind adventistilor sa se roage pentru ea. Aberatiile nu trebuie sa devina crez oficial pentru a domina peisajul. E suficient sa fie promovate cu tenacitate de catre o minoritate galagioasa.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mesaj pentru fata exclusa. Mesaj pentru mama exclusa.

    In cer se stie tot. Se stie nedreptatea. Ignorati privirile ucigase.Singurul verdict care conteaza si care va conta vreodata este acesta: ,,nici Eu nu te osandesc".
    Toti ceilalti isi vor lua rasplata dupa adancimea neiubirii in numele unui fals dumnezeu creat dupa chipul lor si in numele unei brosuri de care Dumnezeu n-a auzit niciodata.

    RăspundețiȘtergere