miercuri, 28 aprilie 2010

Din tată-n fiu

Amîndoi bunicii mei au fost pastori în Biserica Adventistă. Pe unul nu am avut şansa să-l cunosc - a murit la nici două săptămîni înainte să mă nasc. L-am întîlnit doar răsfrînt în copiii lui. Printre ei, tatăl meu. Pe celălalt l-am îndrăgit de la început, de cînd eram mic şi mergea de-a buşilea prin casă, lăsîndu-mă să-l călăresc, pînă la sfîrşit, cînd scriam poezii al căror stil n-avea cum să-l guste. De la el am învăţat să ascult Europa liberă şi Vocea Americii cu aceeaşi fervoare cu care discutam despre Apocalipsa 21 şi 22 - tabloul unei lumi luminoase, aflată doar dincolo de orizont.

Tatăl meu, un artist pasional (e pleonasm?), care nu ezita să oprească de la pian intonarea aberantă a unui imn în biserică, a devenit el însuşi, cu puţin timp înainte de decembrie '89, pastor. A fost cel care m-a botezat în '92. Şi este cel care mă păstoreşte şi azi, deşi nu mai sînt adventist, iar el nu mai e tocmai pastor.

Aveţi impresia că trebuie să mă compătimiţi? Sînt cel mai răsfăţat adventist de România. Chiar şi acum, cînd nu mai sînt adventist.

3 comentarii:

  1. polihronule, si evreii spun ca sunt poporul ales al lui Dumnezeu, desi au dat cu piciorul la statutul asta de 2000 de ani. Asa ca... ai grija, s-ar putea ca una sa crezi tu ca esti si alta sa fie realitatea. In momentul in care dai cu piciorul la un bun, nu mai poti pretinde ca acel bun iti apartine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare rau, dar eu nu am renuntat la adventism, ci la Biserica Adventista, asa cum ne e noua accesibila pe plaiurile mioritice. Tocmai ca incercam sa spun in aceasta postare ca adventismul este mai profund decit calitatea de membru. Daca nu e asa, atunci in mod cert nu ma intereseaza. Trebuie sa fii atent ce numesti "bun". In plus, biserica (la modul ideal, teologic) nu apartine nimanui, in afara de Hristos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Singurul "bun" este Hristos, iar lui Hristos ii putem da drumul cu succes chiar si in biserica (unii ar spune, mai ales in biserica). Iar Hristos nu ne apartine, noi Ii apartinem Lui. Ca biserica de orice fel are si ea aceeasi pretentie....este cunoscut. Constiinta omului este, insa, libera, inca de la creatie.

    RăspundețiȘtergere