luni, 28 iunie 2010

Scrisori din lună

Din luna de pauză, care va să zică.

În primul rînd, veţi fi observat că, de cîteva săptămîni bune, site-ul itfaces.me e mort. Dispărut fără urmă. Plecat şi el - cel mai probabil - la Conferinţa Generală. Unde un preşedinte curajos, teolog deloc izolat într-un turn de fildeş, capabil să înţeleagă inevitabilitatea schimbării, a fost înlocuit orbeşte (ca de obicei, de altfel) cu un birocrat remarcabil doar printr-un accident biografic, prin fidelitatea faţă de sistem şi extremismul conservatorismului său (episoade anti-muştar - pe bune - şi, evident, militant creaţioniste). Un preşedinte care şi-a început mandatul aducîndu-le aminte adventiştilor că ei, nu altcineva, sînt "rămăşiţa". Cîh!

Între timp, un binecunoscut comic adventist, cu multiple doctorate, debitează inepţii de la amvoane. Poate nu ştiaţi: eudaimonia e (doar în capul lui Iacob Coman) "binecuvîntarea dracului" (care are ceva de a face cu norocul) şi antonimul lui eulogia, care - conform aceluiaşi saltimbanc semidoct - e "binecuvîntarea lui Dumnezeu". Acelaşi personaj pestriţ susţine mîntuirea prin eros. Dar numai d-ăla cu acte în regulă. Cîh!

Am mai aflat în luna asta că uniunea română (nu, nu pot fi mai precis) consideră calificarea de psiholog (mă refer la o licenţă în domeniu) incompatibilă cu pastoraţia. Cică "conflict de interese". Cred şi eu - nu care cumva să le dăm o şansă oamenilor la vindecare şi maturitate. "Uniunii române" - oricine ar fi ea în acest caz - eu îi spun "du-te mă!" Cîh!

Poate mă ajutaţi să văd încet-încet şi faţa luminoasă a lunii :)

59 de comentarii:

  1. Sigur. Scrie mare pe frontispiciul acestui blog :) Numai ca nu astept sa-mi spuna nimeni altcineva ce este "adventismul". Si nu consider ca tolerarea incompetentei (care ascunde multe abuzuri) face parte din "adventism".

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru un posibil model de "adventism" la care as adera fara multe ezitari, vedeti aceasta postare spartana :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Exista o declaratie oficiala a Uniunii vizavi de incompatibilitatea dintre pastoratie si psihologie? Biserica are pastori absolventi de psihologie sau chiar studenti la psiho. (ex: Duta Daniel prof la Cernica si pastor in conf. Muntenia). Eu sper, totusi, ca e o gluma (proasta).

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu, nu cred sa existe. Dar, daca ai cit de mica vechime in BAZS din RO, stii ca regulile se fac ad hoc, de la caz la caz, si ca exista unii mai egali decit altii (plus prejudecati de tot felul). Eu vorbesc, din pacate, despre un caz real - pastor care a terminat si cursurile unei facultati de psihologie, dar caruia i s-a "sugerat" sa nu-si de licenta.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ poli - despre compatibilitatea dintre psiho si teo

    Psihologia este "ochiul dracului" si nu putini din conducerea bisericii o considera inamicul numarul 1 al religiei. Nu putini sunt cei care spun ca nu-i nevoie de consiliere, ca psihologia vrea sa uzurpe locul pe care doar Dumnezeu ar trebui sa-l ocupe in viata noastra. Acestora le-am spus nu o data ca, in acest caz, sa nu puna gura nici pe pastile, ci sa astepte ca rugaciunea sa rezolve orice boala trupeasca ori sufleteasca.

    In ce-i priveste pe pastori, chiar unul care are doua facultati absolvite insista pe la Cernica pe langa studenti sa nu isi mai ia nicio alta licenta, sa se dedice cu totul pastoratiei. Este posibil ca omul despre care vorbesti sa cada in categoria celor care au fost sfatuiti sa-L slujeasca doar pe Domnul, nu si stiinta lumii acesteia... Un sfat foarte prost, mai ales cand este oferit de unii care nu respecta regula ei insisi.

    Pentru mine, nu exista nimic mai compatibil decat psihologia si teologia, iar lumea educata vede lucrul acesta dintr-o prima privire. Cunoasterea psihicului, afectivitatii umane, notiunilor de consiliere si psihoterapie este tocmai ceea ce le lipseste pastorilor adventisti. Dar... am ragusit destul pe tema asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. @poli - despre divinitate

    Din predica preacucernicului de vineri seara, am ramas cu atat: Fecioria este esenta divinitatii pentru "feminine". Odata cu himenul, se duce si esenta divinitatii... In cazul asta... sa le condamnam pe calugaritele care aleg sa ramana divine? Nu stiu cat de adventista este gandirea asta, dar mi se pare ca miroase dubios... Nu mai merge sa-i speriem pe tinerii astia sa nu faca sex premarital ca vin focul si pucioasa, hai sa-i dam cu esenta divinitatii...

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru claritate, "preacucernicul" lui myo e saltimbancul meu semidoct :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Poli ,

    Realizezi ca pentru cineva ca tine, retras din, suparat pe si frustrat de biserica o reamintire a ideii de Ramasita la orice nivel nu poate sa provoace altceva decat :"Cîh" ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga q, doua qestii :)

    1. Vei fi remarcat deja ca, desi m-am retras din BAZS (pentru motivele cunoscute), nu m-am dezis nici de identitatea mea de 'adventist', nici de formatia mea teologica.

    2. Nu am nimic cu simpla invocare a conceptului de 'ramasita'. E un subiect teologic legitim (chit ca minor). Gestul noului presedinte al GC nu a fost insa unul teologic (nici nu avea cum sa fie - pentru ca asta ar fi presupus o dezbatere), ci unul politic. Or, da: politica ma face destul de usor sa spun "cih". La fel efuziunea descreierata a celor care s-au grabit sa vada Duhul implicat in aceasta alegere. Doara Duhul lucreaza pe cai misterioase, nu? Eventual prin mase de manevra, nu prin consimtamintul informat al unei mase de votanti.

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca e din cauza politicii, esti iertat fiule!

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc de clementa, draga Q :)

    PS Am adaugit si republicat raspunsul meu initial. De aceea apare dupa replica ta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu intru la speculatii in ce priveste alegerile. Fiecare are ideile lui.

    Nu stiu foarte multe despre noul ales, insa cat timp nu imi face capul calendar cu evolutionism, si metode de analiza istorico critica dupa bunul plac in bunul mers al gandirii tipice liberale eu voi fi multumit.

    Sunt satul de oameni "open minded". Nu degeaba am pus ghilimelele. Apreciez pe cei care sunt open minded in sensul bun al cuvantului.

    Totusi ce am observat este ca la noi majoritatea celor "open minded" are so open minded their brain fall out...

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu stiu care fost presedinte al GC ti-a facut pina acum capu' calendar cu "evolutionism si metode de analiza istorico-critica". Dar stiu ca, daca te uiti atent la viata ta, folosesti la tot pasul idei si produse evolutioniste si istorico-critice. "Open minded" e o umbrela generoasa pentru o fauna pestrita. Ai si tu sigur loc sub ea ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. Poli, spui tu "conflict de interese"?
    Pai Daniel Duta are trei calificari, nu doua: pastoratia, psihologia si...AFACERI IMOBILIARE foarte reusite.

    RăspundețiȘtergere
  15. Dr MargiAnne Isaia1 iulie 2010 la 05:15

    Vesti bune de la GC Session:
    Abuzul sexual asupra copiilor si femeilor a constituit unul din cele 3 subiecte principale pe agenda. Vice Presedinta GC, Ella Simmons, a spus urmatoarele:
    "Stop punishing the victims and embracing the abusers!" Referindu-se la abuzul sexual asupra copiilor, ea a spus ca agresorii nu trebuie sa fie adusi in apropierea copiilor.
    Un alt participant - David Person - a aratat faptul ca biserica trebuie sa fie un loc unde victimele gasesc vindecare...
    De asemenea, Bill Knott face referire la prejudiciile pe care le aduce lipsa de actiune a bisericii in cazul tratarii abuzurilor, biserica intervenind dupa ce presa a popularizat cazul...
    Sper ca si delegatia romana a prins ideea...

    RăspundețiȘtergere
  16. Ma bucur. Eu sper ca delegatia romana sa fi fost macar in sala. Stiu, sint mai pesimist :)

    RăspundețiȘtergere
  17. tu glumesti, nu? DD e o gluma foarte proasta! si pentru pastoratie, si pentru psihologie...

    RăspundețiȘtergere
  18. Bine ai revenit, Poli, in peisajul publicistic adventist!!!
    Sper ca ai depasit faza de... luna noua, acum ai intrat in primul patrar...si iti urez cat mai curand luna plina!!!

    Despre psihologie vs. pastoratie: Cred ca un psiholog crestin e 99% pastor, iar un pastor cu pregatire psihologica este 99% psiholog crestin.
    Dar prea se obisnuieste in tara asta ca romanul sa se priceapa la toate. Probabil ca daca biserica ar avea consilieri angajati s-ar spulbera mitul pastorului bun la toate. DAR CARE NU SRALUCESTE LA NIMIC!

    RăspundețiȘtergere
  19. Multumesc de reintimpinare, spartan. Te asigur ca te-am citit in tot acest timp. Ba chiar ca luna plina s-ar putea sa se reverse si intru onorarea de mai vechi promisiuni ;)

    Cred ca ai dreptate. Cu conditia ca psihologul crestin sa nu fie crestin doar pentru ca e membru intr-o biserica si regurgiteaza idei primite.

    Cit despre mitul "pastorului bun la toate", cred e spulberat de mult. Tocmai pastorii de succes sint primii care l-au facut tandari.

    RăspundețiȘtergere
  20. bă, mi-e dor de tine. şi de myo. da' mai mult de tine.

    RăspundețiȘtergere
  21. dragilor, da-ti va rog o trimitere spre "vorbaria" cu pricina, a preacucernicului de care zice myo, sau ma rog saltimbanc, nu conteaza. Presimt ca desi e greu de ascultat merita imbogatita fauna culturii religioase cu mutanti genetici. Macar sa nu murim....nestiutori. Conform experimentului pe cimpanzei explicat si de spartan(spor la scris, sper sa nu bage iar site-ul in renovare) prostia invocata de unii cucernici face victime si dupa evaporarea acestora. Asa ca ne-or mai trebui ceva generatii pana sa scapam de virusi.

    RăspundețiȘtergere
  22. @ dudu: stiu io pe cineva care are masina rosie ;) si niste datorii de natatie pe o anumita balta :D

    @ al.: Ia de aici si de(z)gusta :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Asa credeti? Ca e incompatibila functia de pastor cu cea de psiholog?
    Ma durea ingrozitor. Sufletul. Imi era frica, de toti. De privirea lor si de judecata lor. Nu-l vedeam pe Dumnezeu. Ma simteam prea murdara. Eram infranta. Era vina mea. Si nu ma impacam cu asta. Mi-am sunat pastorul. Mi-a spus sa ma rog. Ca la Dumnezeu aflu alinare. Rezolvare. Uitare. I-am spus ca e prea departe si nu ajung la El. De fapt i-am spus ca eu sunt departe...si mi-e greu sa privesc in sus. Abuzul pe care l-am permis m-a facut sa ma urasc. A promis ca se va ruga si el. L-am sunat dupa cateva zile si i-am spus ca sufar si am nevoie de ajutor. Chiar atunci nu avea timp....
    Oare de ce ii era teama? Ca nu avea raspunsuri? In afara de cele teologice? Chiar si simpla apropiere ar fi ajutat putin, sau macar era un inceput. M-a cautat un alt pastor. De data aceasta, pastor-psiholog. Cineva care tinea la mine i-a vorbit despre mine. Si impreuna am inceput urcusul anevoios.
    Va spun si accentuez acest lucru.ESTE NEVOIE DE PSIHOLOG IN BISERICA.Insa, nu doar o persoana cu o diploma de psiholog. Avem probleme pe care cei mai multi pastori nici nu le inteleg.Avem nevoie de un psiholog care sa inteleaga fenomenul suferinta iar apoi pastorul din el, sa ne conduca la Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  24. @Maya,

    cred ca nu esti deloc singura care simte astfel. Tu ai insa curajul pe care il au prea putini, acela de a spune adevarul. Si din motivul acesta suferinta ta isi poate gasi alinare, pentru ca recunosti ca doare, pentru ca recunosti ca simpla "spalare pe maini" a pastorului de rand, care considera rugaciunea panaceu sau perdea dupa care isi poate ascunde incompetenta ori neimplicarea suna atat de zanganitor...

    Ma bucur daca ai gasit un pastor si-un psiholog, in combinatia asta (un soi de rara avis; eu am cautat intr-un moment similar cu lupa si n-am gasit niciunul). Da, poti face psihologie fix degeaba. E nevoie de chemare in psihologie, cel putin la fel de mult cum e nevoie si in teologie. De psihologi auto-intitulati sunt si eu satula. Iar de pastori cu pretentii neintemeiate de consilieri si mai satula...

    Cei mai multi pastori nu sunt capabili sa inteleaga problemele reale cu care ne confruntam pentru simplul motiv ca spiritualizeaza totul. Trebuie ca pacatul e la radacina tuturor problemelor si pocainta, rugaciunea si postul sunt suficiente. Arareori sau, mai bine zis, niciodata nu e atat de simplu. In al doilea rand, nu as cere unui pastor sa fie si psiholog/consilier. E destul de munca in pastoratie daca vrei sa te deranjezi sa faci asta cu toata inima. Ar fi loc de psihologi/consilieri/psihoterapeuti in biserica pentru ca sunt profesii in sine, pentru care omul merge la scoala, ia o diploma, face masterate, formari... isi dedica ani buni din viata pentru asta. Nu ma astept de la un pastor sa fie un bun consilier - desi mi se pare ca poate face mult rau daca nu are notiuni elementare in domeniu - dar ma astept sa n-aiba pretentii ca stie ce face, ma astept sa recunoasca limita de competenta si sa trimita, ca orice om bine intentionat, "clientul" la unul care, in punctul acela, stie mai bine.

    Ei... dar cand esti slujitorul Dumnezeului Celui viu, si cand El e vesnic si atotstiutor, se presupune ca si tu esti bun la toate sau ca El iti da claritate in orice problema. Aici e hiba...

    RăspundețiȘtergere
  25. Al.M

    Daca o sa bag site-ul in renovare o voi face doar pentru a deveni mai bun.

    Maya,
    Pe vremuri se spunea asa...: "vine predicatorul!" Acum se spune ca vine pastorul dar de fapt e acelasi lucru. Omul din spatele amvonului este de cele mai multe ori un teolog rasuflat care umple timpul dintre serile de vineri si sambata cu predici care de multe ori il citeaza nedorit pe inegalabilul Eminescu:
    E usor a scrie
    [b]predici[b], cand nimic nu ai a spune
    Insirand cuvinte goale ce din coada au sa sune!

    Speranta ca se va rezolva ceva... eu nu am niciuna din partea forurilor de sus. Dar incep sa visez ca vor exista oameni care sa faca ceva fara "binecuvantarea" conferintelor si a uniunii. Chiar si aici si pe alte site-uri azs neoficiale se face un fel de terapie pentru a redestepta adevaratul spirit al advetnismului

    RăspundețiȘtergere
  26. "Mi-am sunat pastorul. A spus sa ma rog".

    Am plans citind cele scrise de Maya. Am plans si cand pastorul meu, dupa ce l-am rugat de cateva ori sa ma asculte, mi-a raspuns: "nu mai insista atat, vin cand vreau". De trimis la Dumnezeu nici vorba...Pacatul meu? Va povestesc alta data...

    RăspundețiȘtergere
  27. De curand, un pastor tanar spunea ca singura speranta e la Dumnezeu, nu avem ce cauta la psiholog...L-am intrebat la iesirea din biserica: "si daca pastorul e crestin"?
    Raspunsul a fost cam asa: "psihologia are de a face cu Freud". Am plecat tare trista...

    RăspundețiȘtergere
  28. Revin cu o completare la "vin cand vreau":

    A, sa nu credeti ca asa e pastorul cu toata lumea. E cunoscut ca un pastor de valoare. Si sa nu credeti ca-l plictisisem cu cererile mele. Era prima oara. Si nu-i ceream raspuns, ci doar sa ma asculte...

    RăspundețiȘtergere
  29. @ anonim 07.42

    cred ca ai vrut sa spui:
    - si daca psihologul e crestin?
    - si daca pastorul e si psiholog?
    Eu vreau sa spun ca pastorul e crestin, desi...

    RăspundețiȘtergere
  30. Exista doua tipuri de tratament pentru sindromul de stres posttraumatic: psihoterapia si tratamentul medicamentos.

    Psihoterapia este o metoda terapeutica si se orienteaza spre trei directii: managementul anxietatii, terapia congnitiva si terapia de abandonare. La copii se poate asocia si terapia prin joaca.

    Stiti cine semneaza cele de
    mai sus: dr.Leonard Azamfirei

    Si mai spune:
    "Vorbiti cu altii despre problema dvs".
    (mi s-a spus ca este doctor adventist!)

    POATE CITESTE SI PASTORUL MEU cartea "E bine sa stii"!

    RăspundețiȘtergere
  31. Eu cred ca dam exemple singulare si dupa aceea ii bagam pe toti in aceiasi oala. Daca pe unul nu il duce capul si spune ca psihologia si adventismul sunt incompatibile, gata, toti cred asa.

    Acum vreo doua saptamani m-am uitat la Andrews si au optiune de psihologie...In Romania, Duta e psiholog si se duce peste tot chemat de pastori si pus la amvon.

    "Uniunea Romana" nu se confunda cu o persoana chiar daca este vorba de Teodor Hutanu (nu stiu daca dansul a spus asa ceva). Ca ati auzit....si eu am auzit multe in viata asta...dar nu am vazut un document al Uniunii in care sa se spuna asa ceva.

    "Cei mai multi pastori nu sunt capabili".... iar o generalizare care observ ca tinde sa fie permanenta. Si cine i-a evaluat? Dumneavoastra? Si cine sunteti dumneavoastra ca sa ii evaluati? Ati vorbit cu toti? I-ati testat? I-ati verificat?

    Eu am intalnit un pastor minunat care m-a ajutat, s-a rugat cu mine, m-a vizitat mereu cand am avut nevoie etc....Sa trag de aici ca toti pastorii sunt la fel? NU, pentru ca nu sunt!

    Precizare: nu tin cu pastorii, nu sunt pastor insa ma enerveaza teribil generalizarile.

    RăspundețiȘtergere
  32. @ ano: Nu stiu unde vezi tu generalizare in postarea mea. Eu nu am vorbit despre niciun "toti". Am citat intr-adevar un caz real, in care s-a exprimat o opinie oficiala. Nu am atribuit-o decit generic (nu general) uniunii, pentru simplul motiv ca nu stiu exact cine a formulat-o (cine e ala pe care nu-l duce capul).

    Expresia "cei mai multi pastori" iarasi nu-mi apartine. Ma indoiesc insa ca tu, draga ano, ai evaluat toti pastorii. Poate ca al tau e bun, poate ca tu ai pretentii putine. Cred mai curind ca majoritatea (generalizez?) sint oameni buni (te ajuta etc.), fara sa aiba competentele despre care discutam aici. Asa ca ai si tu dreptate, si maya sau myo.

    RăspundețiȘtergere
  33. saltimbancul semidoct de care vorbeai este, din punctul meu de vedere, un adevarat caz psihiatric. e tragic ca sub masca religiei un personaj de genul asta devine formator de opinie si lider spiritual care, din pacate, nu face altceva decat sa adoarma ratiuni si sa produca habotnici in serie. din fericire, in biserica unde este pastor, numai unele babute si gaborii il mai iau in seama, ceilalti nu vor decat sa se duca.. i-am ascultat o predica intr-o vineri seara chiar cand a doua zi urmau alegeri in comunitate.. a fost o lectie de manipulare si de adormit constiinte, de mi-a venit greata.. o idee din predica: "cand Dumnezeu zice ca pacatul este pacat sau neprihanirea ste neprihanire, sa nu pui niciodata intrebari".. crede si nu cerceta adica, sa mai bine zis, ce spun eu (mesagerul lui Dumnezeu), este da si amin. ca sunt cazuri in biblie in care omul pune intrebari sau se lupta cu Dumnezeu, ,asta nu mai conteaza pentru Mr Jocker

    RăspundețiȘtergere
  34. Eu nu as merge atit de departe incit sa vorbesc de patologie psihiatrica. Iacob poate fi simpatic ca om. Si e in multe feluri doar oglinda unei anumite virste a bisericii.

    RăspundețiȘtergere
  35. Cand pastorii MC, IB, EK, CA, CR si inca 2 au primit informatia despre abuzuri, ei fiind pastori la un moment dat in anumite locuri, au evitat din acel moment contactul direct, dialogul ,,fierbinte". Plecau repede sa rezolve probleme adevarate. Totul trebuia tinut ascuns, evitat, ignorat si negat. Si s-a observat si o solidaritate intre barbatii pastori si barbatul abuzator. Ceva nu se leaga in mintea mea. Barbatul trebuie sa fie mandru de abuzul lui, de violenta lui, de groaza ce-o inspira? Iar femeia isi merita soarta? Dar cu copiii lui ce-a avut?
    Dragi pastori. Voi păstoriti cladiri, nu suflete. Imagine, nu realitate.
    Pe pastorii care fac exceptie de la regula asta, Dumnezeu sa-i ajute in continuare sa duca poverile altora la Hristos.

    RăspundețiȘtergere
  36. "
    Dragi pastori. Voi păstoriti cladiri, nu suflete. Imagine, nu realitate."

    Maya, e o metafora superba ceea ce ai spus. Trista, dar extrem de adevarata!

    RăspundețiȘtergere
  37. ok, poli, zici ca nu e vb chiar de patologie psihiatrica. Sa zicem, desi ce spune Ionut e tare real. Dar ce spui atunci despre incompatibilitatea imensa intre vb si fapte a simpaticului Coman?

    cand a fost vb ca va fi hirotonit, au facut cei din aripa conservatoare a uneia din bisericile pe care le pastoreste, protest vehement la uniune si se amanase hirotonirea spre o data imprecisa. Apoi, ..... au sunat la uniune cei din...cealalta aripa( a celor cu bani multi ) si numai o mica amenintare au transmis ca, sa si promis hirotonirea peste doua saptamani. Iar despre cei cu bani multi e de stiut ca ocupa functiile toate din biserica dar traiesc intr-o preacurvie fatisa fara pardon si fara explicatii filozofice sau scuze. Ori Comanel le tolereaza toate ptr ca atunci cand si-o busit Ford-ul nou, primit cadou, de n-o mai putut face nici macar un faras din tablarie, dupa ce si-o revenit prealuminatia sa , oamenii cu bani de care ziceam mai sus i-au facut rost si de carnetul de conducere si de un mertzan pe cinste , tot nou nout.

    M-a chinuit si am ascultat predicile alea de la Arad. Combinatie jalnica de penibil cu lipsa de pregatire autentica a subiectului si cu felul de a fi, destul de grosolan, care transpare dintre randuri.
    N-am nimic cu el ca om si nu mi-a facut nici o nedreptate personal ca sa zica cineva ca mi s-a pus pata, doar ca e dureros ca are influenta , vb minunatii iar vorbele nu prea au treaba cu faptele.

    RăspundețiȘtergere
  38. @poly
    da, probabil am axagerat cu psihopatologia, dar raman la ideea ca individul este departe de a fi o persoana echilibrata. aici poate esti de acord ;)

    RăspundețiȘtergere
  39. Sa facem o diferenta intre absolventul de psihologie, care a capatat anumite informatii despre natura umana, si psihoterapeutul care s-a format intr-o scoala de psihoterapie si a fost, el insusi, pacient pentru o perioada. Psihoterapeului NU DA SFATURI, ci il asista pe om in descoperirea unor modalitati de a face fata existentei. Mi se pare jenant modul in care un absolvent de teologie ISI PERMITE sa dea sfaturi unor oameni care ar avea nevoie de ajutor de specialitate.

    Pe de alta parte, adventistii, ca si restul oamenilor, au nevoie de iluzie. Nu stiu cati dintre ei ar rezista sa dea ochii cu ei insisi, asa cum sunt in realitate.

    RăspundețiȘtergere
  40. pastorul anonimului de mai sus9 iulie 2010 la 21:35

    E posibil ca adevarul despre pastorul care nu e de acord cu psihologia nu se regaseste in totalitate in postarile anterioare. Poate problema e pusa tendentios si cu accente personale.
    Oricum suferim la capitolul receptare mesaje, mai ales daca aproape toti pastorii sunt ratati. Asa ca, de cele mai multe ori contextul poate lamuri lucrurile. Una este ca starile psihologice sa fie subordonate credintei si adevarului si alta e sa afirme cineva ca e incompatibilitate intre crestinism si psihologie.
    Poate, acum, se mai clarifica lucrurile...daca se vrea.

    RăspundețiȘtergere
  41. @pastorul anonimului de mai sus:

    "Una este ca starile psihologice sa fie subordonate credintei si adevarului"

    raman dator! de foarte multa vreme nu m-am mai amuzat atat...

    pe cand foamea, setea si celelalte procese metabolice sa fie subordonate credintei si adevarului?

    :))

    RăspundețiȘtergere
  42. @Pastorul anonimului de mai sus

    Clarificare sa fie, dar s-o stim si noi. Asadar, am si eu cateva intrebari... "daca se vrea":

    1. Ce sa inteleg din "problema e pusa tendentios si cu accente personale"? Ca persoana in cauza e subiectiva? Si cum altfel v-ati fi asteptat sa fie, dat fiind ca e vorba de o problema personala? Iar daca exista accente personale e musai ca povestea sa fie distorsionata ori tendentios expusa?
    2. Ce sunt alea "stari psihologice"?
    3. Ce inseamna a subordona respectivele stari (orice vor fi fiind ele) "adevarului si credintei"?

    RăspundețiȘtergere
  43. pastorul anonimului de mai sus10 iulie 2010 la 17:28

    oricum spatiul virtual e bantuit de subiectivism, asa ca ori eu pot fi subiectiv, ori persoana care a interpretat spusele mele, ori impreuna.
    de altfel, chiar nu sunt dator sa raspund la intrebarile puse. Discutia ar fi inutila si plictisitoare daca as incepe la randul meu sa „interoghez” felul de a scrie si felul de a intelege afirmatiile altuia.

    Prefer sa ii spun lui Goye ca setea e stare fiziologica si poate ca te-ai grabit sa te amuzi....

    Chiar si asa, daca ai ramane fara apa pentru o perioada indelungata si daca mai ai credinta, o sa apelezi la Care ti-a fagaduit ca painea si apa nu iti vor lipsi.

    Ramaneti cu Domnul si mult bine.

    RăspundețiȘtergere
  44. @pastorul anonimului

    Pastore, nu m-ai dezamagit deloc. Ai intrat aici fara sa-ti solicite nimeni asta, care va sa zica de buna voie, sa aduci o clarificare din proprie initiativa. Din clarificarea ta, singurul care probabil a inteles ceva esti chiar tu. Iar cand ti se cer lamuriri - daca tot te-ai bagat in seama - spui ca nu esti dator. Sigur ca nu esti dator, dar atunci abtine-te si lasa-ne.

    Ca orice pastor care se respecta, insiri cuvinte goale, dar nu vii cu un argument din care sa intelegem si noi ceva sau care sa-ti sustina afirmatiile.

    Lasa-ne pe noi sa hotaram daca discutia ar fi plictisitoare daca ai contribui la ea, si da-mi voie sa te asigur ca ESTE plictisitoare pentru ca doar ai aruncat vorbe-n vant pe care n-ai dispozitia sa le duci pana la capat.

    Ceea ce ti-a zis Goye - dar n-ai inteles - este ca nu toate "starile" sunt subordonate credintei, iar argumentul tau cu "ti-o fi tie candva foame, iar daca ai credinta, o sa zici o ruga si or sa vina corbii cu painea" nu tine apa. De ce? Uita-te ca sunt copii de-ai Domnului care duc lipsa. Ai tupeu sa spui ca n-au credinta? De unde poti tu sa stii asta?Hai sa nu amestecam lucrurile. Nu este obligatoriu sa tratam credinta precum sarea in bucate, sa privim fiziologia si psihologia prin ochelarii ei. Dar na, esti liber sa faci ce vrei...

    Intrebare pentru tine si pentru colegii tai: Venind cu astfel de afirmatii subtiri ca exprimare, ce tradeaza ditamai pauperitatea in gandire, va mai mirati ca nu va castigati respectul enoriasilor?

    RăspundețiȘtergere
  45. pastorul anonimului de mai sus10 iulie 2010 la 20:59

    Ce bine ca goye are sustinatori. Probabil ii va castiga si pe altii cu filosofia sa.
    Oricum ai dovedit si tu cat de tendentios esti in exprimare si cat de usor generalizezi lucrurile.
    Si ca o chestiune care priveste „blogaria”, - niciodata o filosofie de viata rudimentara nu va putea determina ceva constructiv in societate si mai ales in biserica.

    Practic doar asa se poate observa cauza pentru care crestinismul biblic isi dovedeste forta si superioritatea.Prefer sa cred fara a fi malitios...

    O recomandare, daca imi este permisa: nu mai arunca cu pietre...revarsa iubire si „spiritul lui goye” va muri.

    RăspundețiȘtergere
  46. @pastorul ano

    Nu-i asa ca e bine sa ai sustinatori? Sunt sigura ca Goye se bucura. Apropo, stii cumva cine e Goye? Si care ii e filosofia?

    Nu stiu cine generalizeaza, pentru ca din partea ta n-am auzit decat generalizari, idei generale si generalite. Hotul striga hotul...

    Ce spui, practic, domnia ta aici? Din nou, cuvinte goale. Se astepta cineva la altceva? "Blogaria" nu va putea determina nimic constructiv in biserica pentru ca biserica nu doreste ceva constructiv, ci un status quo cu orice pret. Cred ca aici ar trebui sa cauti radacinile problemei. "Crestinismul biblic isi dovedeste superioritatea"... prin ce? Prin faptul ca furnizeaza unor/multor pastori scuza de care au nevoie pentru ca sa se retraga atunci cand sunt in pana de idei sau argumente - a se citi lenea intelectuala si lipsa de grija sincera - sub masca faptului ca intorc si celalalt obraz si "cedeaza"? Sa fim seriosi. In primul rand, nu va persecuta nimeni, in al doilea rand, domnia ta faci o impardonabila confunzie intre o gaura neagra ideatica si o manifestare de forta si superioritate crestina.

    Ce inseamna acest slogan rasuflat si ponosit, "revarsa iubire"? De vorbe suntem cu totii satui, iar de pretentii si mai mult. Apoi ce intelegi tu prin "spiritul lui Goye"? Faci vreo legatura supradimensionata intre un ID si povestea cu mamitica, mamita si mam'mare care aveau un copil rasfatat, rebel si prost crescut? Io cred ca acolo hiba era la matroanele de mai sus, nu la copil in sine. Copilul reflecta doar lipsa lor de maniere, bun simt si substanta. Daca vreti ca spiritul de razvratire sa dispara, uitati-va in oglinda si apoi suflecati-va mainile si schimbati prezentul macar de dragul viitorului. Uite, inima mea buna a venit si cu un slogan: Vreti schimbare? Incepeti cu mam'mare!

    RăspundețiȘtergere
  47. ok,pastore,ai reusit... sa faci discutia plictisitoare.

    RăspundețiȘtergere
  48. @pastorul...

    1. imi faci noaptea frumoasa! ai niste reactii atat de previzibile... :)

    2. nu e pacat ca oamenii cu formarea dumitale, cu spiritu-ti clarvazator si cu atata discernamant in a identifica in mod corect probleme si a pune diagnostice prin simple comentarii forumistice sa se iroseasca in sterilitatea virtuala cant tarisoara noastra draga si lumea si luna ;) asta zac in pacat?

    RăspundețiȘtergere
  49. @pastorului...

    (pen' c-am uitat!)

    nu stiu daca esti pastor sau nu. daca esti, rau... daca nu, inca mai poti sa devii! :(

    descopar (si) la tine un model naucitor de gandire si conduita: oferi sfaturi si indicatii pretioase fara ca nimeni sa ti-o ceara, pui diagnostice si dai sentinte vizavi de personaje virtuale. faza de manual!

    in al doilea rand, mai e un lucru pe care il evidentiezi si pe care il consider simptomatic pentru jocul de rol al pastorului azs roman. si asta e un principiu atat de simplu si atat de mult bun simt: "pazeste-i spatele celuilalt!"

    iar asta e o componenta cheie a vietuirii noastre: acopera-i spatele celui de langa tine. intotdeauna fii de partea nevestei, intotdeauna ai brate deschise pentru copii, intotdeauna casa si usa deschisa pentru cei carora spui ca le slujesti. ofera tu intai ceea ce te astepti sa primesti!

    dar nu... vorbesti de iubire insa tu si altii de seama ta ati facut din mustrarea celuilalt, din judecarea lui (emiterea de judecati de valoare la adresa celuilalt) si din victimizarea lui un excelent exercitiu cu valoare de exemplu negativ. gest incalificabil, rusinos si deloc dumnezeiesc, amice...

    iar pentru toate astea nu pot decat sa-ti doresc sa ai parte de altceva decat ce (chiar si online) oferi cu o generozitate diabetoasa si imunda.

    RăspundețiȘtergere
  50. O veste buna. Sambata,un pastor tanar prezinta celor de varsta lui 5 pasi pentru cunosterea lui Dumnezeu. Va spun doar 2:
    - studiati biologia si enciclopediile de specialitate pentru a-L vedea chiar si-ntr-o frunza sau floare...
    - studiati psihologia, sociologia ca sa fiti asemenea LUI in relatiile voastre...

    L-am intrebat unde a citit asta si mi-a spus.
    E o carte bine-cunoscuta:"Calea catre Hristos".

    RăspundețiȘtergere
  51. Well, nu e tocmai un citat ad litteram, dar reflecta o lectura cit se poate de justa a textului lui EGW. Bravo lui.

    RăspundețiȘtergere
  52. Nu, nu e un citat ad litteram. Am citit imediat capitolul respectiv si nu am gasit nimic despre psihologie, de exemplu. A doua zi l-am rugat sa-mi indice pagina si tare mi-a placut ce mi-a zis: "a, nu, nu veti gasi cuvantul asta acolo; eu am luat ideile din CCH si le-am actualizat".

    RăspundețiȘtergere
  53. dragilor, am citit si eu cele de mai sus.
    o intrebare doar: ce are de a face dreptul,ca materie de studiu cu psihologia?

    RăspundețiȘtergere
  54. Gandeam si eu la fel, dar in seara asta am auzit rostit la TV: "In RO este jenant sa recunosti ca ai probleme. Adeseori psihologia se confunda cu psihiatria. Daca Madalina Manole ar fi apelat la un psiholog..." Of,Doamne!

    RăspundețiȘtergere
  55. @ano: si amandoua, cu psihoterapia.

    RăspundețiȘtergere
  56. iubitilor,toti cei ce comentati,aveti in vedere ca eu nu sant pastor,asta nefacand parte din dorintele mele,dar,de aici si pana a vorbi in asa fel(exprimare)de un om randuit de o biserica sa vorbeasca oamenilor,consider ca e total nepotrivit - decat sa comentam despre iacob coman in acest fel,nu stiu - ma intreb,nu ar fi mai cu folos sa ma rog ptr.el? eu care comentez si apostrofez(denigrand)sant in stare sa spun celor care ma cunosc despre mantuirea in ISUS HRISTOS ?!- iubiti comentatori,Th.Mann(1875-1955,romancier si nuvelist german)spunea:"invidia e un sentiment teribil de pacatos,trebuie sa fim faurarii constienti ai propriului nstr.destin si sa nu ne secatuim uitandu-ne chioras la ce fac altii"...- iar Paolo Mantegazza(1831-191O,literat si om politic italian)spunea:"INVIDIA...URA fata de superioritatea altuia"...iubitilor comentatori analisti va intreb cand ati citit ultima carte?,dupa felul comentariilor vstre.cred ca ar trebui sa incepeti cu prima...altfel decat asa,santeti cu putin caracter;ma voi ruga ptr.voi,nu ca sa-L informez pe DZEU.(nu acesta e rolul rugaciunii)doresc ca (EL)sa va transforme fiinta vstra. cu prietenie al vstr.fr.in ISUS Hr.Lenin Ploiesti

    RăspundețiȘtergere
  57. Si tu cu "unsul Domnului"? "Rinduirea" nu e certificat de competenta, nici de sanatate mintala.

    RăspundețiȘtergere