joi, 27 mai 2010

Formular de nonvaloare

Mi-au căzut astăzi ochii pe un "Formular de evaluare" a studenţilor de la ITA - Cernica. Instrumentul acesta e - cu indulgenţă - o mare prostie. El spune, cu siguranţă, mai multe despre evaluatori decît despre evaluaţi (cum ar fi, de exemplu, că cei care l-au conceput sînt nişte hoţi indolenţi - "formularul" poartă destule urme ale faptului că este adaptarea inabilă a unui chestionar de auto-evaluare). Nu o să mă opresc decît asupra unui singur detaliu - din punctul meu de vedere, cel mai semnificativ.

Unul dintre factorii cotaţi în cadrul secţiunii "Caracter şi spiritualitate" este "Atitudinea faţă de organizaţia bisericii". Descriptorii oferiţi pentru această rubrică sînt: "Manifestă respect faţă de organizaţia bisericii şi liderii săi; Evită critica; Înţelege chemarea sa şi a celorlalţi în cadrul organizaţiei bisericii". Despre ce e vorba aici? Care e, în concepţia birocraţilor de la Cernica, unul dintre - nu ştiu - trei, maxim patru indici ai spiritualităţii (alături de "Practici devoţionale", "Spirit misionar" şi poate "Slujire")? Foarte simplu: obedienţa. Să-ţi cunoşti locul, să nu dai inutil din gură, să respecţi necondiţionat superiorii şi sistemul care le conferă autoritatea.

Vă mai miraţi de ce "corpul pastoral" arată cum arată? Şi de ce este absurd să aşteptăm schimbarea din "sistem"? Spiritualitate înseamnă încă în viziunea multor pastori adventişti docilitate.

PS Apropo, singurul mod în care o asemenea evaluare ar deveni utilă este să se facă nu o dată, la finalul studiilor, ci de două ori, la debutul lor şi la final. Rezultatele evaluate comparativ ar fi o notă indirectă pentru profesori. Ce ziceţi? :)

34 de comentarii:

  1. Sunt itemi pe care nu au cum sa ii stie de la inceput ;). Eventual ar trebui sa vina cu formularul in sacosa de la biserica locala ;).

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar faptul ca o persoana (absolut remarcabila si onesta din punctul meu de vedere) e pe lista celor care dau note desi a "fost aterizata" la Cernica de vreo 2-3 luni cum ti se pare draga Polihronu?

    RăspundețiȘtergere
  3. E perfect posibil. "Sistemul" strica usor oameni "absolut remarcabili". Si e trist.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eh. Deocamdata e doar asist. univ. (chiar daca e coordonator/ manager program de studii) fara drd. (probabil urmeaza) insa e decorat de Base. ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu mai departe de ieri am participat la un dialog sincer:

    -Parintii m-au invatat sa imi vad de credinta linistit, sa nu ma intereseze ce se-ntampla in jurul meu, sa nu pun intrebari, sa nu astept raspunsuri. Sa judece Dumnezeu!

    Si-mi mai spunea:

    -Asa voi face, desi suntem destul de multi nemultumiti.

    Subiectul dialogului, PLAGIEREA!

    ps. e buna aceasta atitudine?

    RăspundețiȘtergere
  6. o modalitate foarte facila, ieftina si sanatoasa e aceea a pietii muncii. de fapt, e cam singura evaluare care conteaza.

    iar o piata libera a serviciilor pastorale ar lamuri imediat situatia. da' vorbesc prostii, nu?

    :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Critica este acerba atunci cand iubesti prea mult o tara, o biserica, dar esti inselat!
    Multumesc, Cristian Magura!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am ascultat si eu emisiunea. Poly, pacatul se trasmite prin act sexual? Hm. Biserica adventista a imprumutat acest slogan de la clerul catolic?

    RăspundețiȘtergere
  9. Goye: „iar o piata libera a serviciilor pastorale ar lamuri imediat situatia. da' vorbesc prostii, nu?"
    Exact :) ! „Căci va veni vremea cînd oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gîdila urechile să audă lucruri plăcute, şi [b]îşi vor da învăţători după poftele lor.[/b]" (2Tim 4:3)
    Piaţa este liberă, dar cumpărătorii sunt conferinţele, nu congregaţiile locale, grupele sau facţiunile.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dom' profesor, cine garanteaza ca "invatatura sanatoasa" e un monopol institutional? Si cum se face ca, in aceeasi biserica adventista, exista si alte solutii de repartizare a pastorilor, care tin cont si de preferintele comunitatii locale? Sa fie aia apostazie?

    RăspundețiȘtergere
  11. Cerintele din formular imi aduc aminte de Breja si documentul de adeziune pe 5 ani semnat cu de-a sila de unii studenti...cine stie cunoaste.

    Acum, mi se pare logic ca ITA(cu sau fara GU) ca "fabrica" de slujbasi, sa isi selecteze "materia prima" astfel incat "produsul finit" sa se incadreze in standarde.

    - Se ia una bucata tanar plin de perspective, energie, intrebari...
    - Se prelucreaza cativa ani anti-pedagogic si anti-teologic
    - Se trece prin furcile caudine ale uniunii si conferintei
    - Se aplica stampila de STAS
    - Finita El Pastore :)

    Cat dai atata face.

    RăspundețiȘtergere
  12. Si mie mi se pare normal. Anormali sint cei care asteapta schimbarea din interiorul "sistemului".

    RăspundețiȘtergere
  13. MargiAnne Isaia31 mai 2010 la 23:21

    Dialogul pe scara Richter este "cutremurator".
    Chiar nu am inteles ce s-a dorit prin acest dialog: s-a incercat sa se vina in ajutorul victimelor, sa se ia apararea agresorilor, sa se transmita speranta ori anxietate oamenilor care mai cred inca in Dumnezeu?
    Asteptam ceva clar ca... lacrima.

    RăspundețiȘtergere
  14. N-am urmarit emisiunea, dar stiu ca, de obicei, se incearca umplerea timpului. Banuiesc ca se reuseste.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am urmarit si eu emisiuna vinerea trecuta. Cred ca am primit un raspuns bun pentru intrebarea: cum te mai poti raporta la biserica dupa ce intelegi cat de imoral se poarta unii membri sau chiar conducatori ai ei?
    In nici un caz nu cred ca biserica merita a fi renegata. Si nici improscata cu noroi.

    RăspundețiȘtergere
  16. "Renegata?" Eu nu am schimbat titlul acestui blog pentru simplul motiv ca m-am retras din biserica. Nu mai vorbesc de convingeri sau inclinatii teologice.
    "Improscata cu noroi?" Se descurca singura de minune la faza asta. Si tocmai aici e problema - ca unii nu sintem dispusi sa ne balacim in noroi pretinzind ca e apa limpede si reconfortanta a unui lac de munte.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu stiu la ce plagiere se refera anonim 01:34.
    Polihronule, si voi cititori: Zilele astea un student la litere mi-a aratat "Isus pe care nu L-am cunoscut" si "Galileanul". Tocmai iesise de la cursul despre plagiere si m-a intrebat ce parere am... Voi ce ziceti?

    RăspundețiȘtergere
  18. Draga ano, paralela asta dintre cele doua carti pomenite a mai fost discutata (nu mai stiu pe unde) de catre cititorii acestui blog. Eu unul mi-am exprimat oblic opinia aici.

    RăspundețiȘtergere
  19. Se mai face un pas:
    "Program de consiliere gratuita pentru tineri"- departamentul de tineret al BAZS si revista Re:spiro!

    RăspundețiȘtergere
  20. Astept sa vad care sunt cadrele competente ce se vor indeletnici cu consilierea, aceasta mult-asteptata, indelung-ceruta, mare lipsa din biserica adventista. Daca la aceasta se vor inhama scriitorii revistei Re:spiro - care pot scrie articole dragute, dar m-am convins din prima ca la consiliere sunt afoni, am mari retineri. Dupa ce voi auzi cateva nume, putem stabili impreuna daca e vorba de un pas inainte sau de batut pasul pe loc.

    RăspundețiȘtergere
  21. @FGL: sa inteleg ca beneficiarii/consumatorii sunt conferintele? organizatia este "utilizator final"?

    RăspundețiȘtergere
  22. @myosotis @ anonimul antecomentator:

    1. consilierea prespune relatie personala, nemijlocita. ceea ce se intampla altfel se numeste coaching sau oricum altcumva...

    2. relatia terapeutica (nu vorbaria fara rost), presupune asumarea relatiei si a interactiunii. confruntarea cu fricile, nu evazionismul, cosmetizarea sau ascunderea dupa taste!

    3. cine sunt furnizorii de consiliere? care le e formarea, aria de competenta, nivelul de expertiza si portofoliul? care este instrumentarul, valorile profesionale si scolile carora li se subscriu?

    RăspundețiȘtergere
  23. Interesant!

    doar cu un nume de utilizator si o parola ai 6 domenii de activitate: spiritualitate, relatii, vicii, etc!

    si uite-asa se mai raporteaza o activitate!

    RăspundețiȘtergere
  24. ALTFEL DE POVESTI

    La emisiunea "Perspective", invitatii
    -Academician Constantin Balaceanu Stolnici si
    -Pastor Aron Moldovan
    vorbesc despre "Povesti in viata copiilor".

    Felicitari celor doi si realizatorului emisiunii!

    RăspundețiȘtergere
  25. Astazi am vazut in mana pastoritei buletinul trimestrial pentru "Misiunea Femeii". 14 august 2010 este ZIUA PREVENIRII ABUZULUI, material ce poarta semnatura Lourdes E. Morales-Gudmundsson.

    RăspundețiȘtergere
  26. Punctul pe I la acest articol este obedienta vs pastorii azs.Lumea se mira de ce institutia este intr-un regres spiritual iar conducatorii sant lipsiti de reactie insa nimeni nu vede ca fabrica de sperante (cernica)promoveaza tinere ,,talente,, pe banda rulanta doar dupa ce le schimba TOTAL personalitatea si le traseaza clar limitele TIPARELOR in care acestia trebuie sa se complaca.Am o intrebare capcana:cati pastori proaspat iesiti de acolo au curajul sa gandeasca liber (nu calauziti de altii) teologia adventa cu intrebarile si problemele ei?...BUN..DA CIREASA E PE TORT E ASTA:Cati au curajul sa puna in aplicare ceea ce gandesc si cred chiar daca aceasta vine in contradictie cu sistemul?..Stiu! multi ar vrea,dar e presiunea mare.E vorba de un loc de munca destul de bine platit. (cu o gramada de bonusuri)E de vina reputatia care trebuie mentinuta intacta. (mai ales cand mai ai si familia,rude azs)E de vina faptul ca ne-am nascut intr-o tara de lasi care se complac in situatia de a fi condusi de altii inca din timpuri stravechi.Parca il si vad pe isus oftand si zicand:Mama ce de orbi...si le-am mai dat si ADEVARUL!

    RăspundețiȘtergere
  27. "nonvaloare"?

    Unul dintre "specialisti" este pastorul Eremia Emil, la "Apelul de noapte" - emisiune de conciliere...alte nume: Ion Buciuman, Peicu Virgil, Petre Teofil, sau binecunoscutul George Uba!

    RăspundețiȘtergere
  28. "Gluma? De ce este pana si astazi tentat detinatorul dosarului 'Basarab' sa ia lucrurile acestea in ras si sa le trateze ca pe o gluma? Iata ca securitatea nu a glumit si, vrand nevrand, Ion Buciuman are dosar de informator...
    "http://remembering7.wordpress.com/2010/05/08/raspuns-posesorului-dosarului-basarab-7/

    RăspundețiȘtergere
  29. Poli, tu zici "nonvaloare"?

    Pai unul de seama noastra spunea zilele trecute: "Pe mine m-a invatat bunicu sa NU pun intrebari..."

    Si nepotu asculta si azi sfatul batranului si o duce nesperat de bine.

    DE CE O FI SPUS BUNICU ASA?

    RăspundețiȘtergere
  30. Interesant:
    "O biserica sanatoasa nu este scutita de conflicte. Cand conflictul este corect administrat, biserica este mai puternica".

    "Cel care accelereaza procesul schimbarii este cel care se opune mai tare".

    RăspundețiȘtergere
  31. ce-i romanul adventist!?

    http://roadventist.wordpress.com/2010/06/25/parabola-minimalistului-roman-atlanta-2010/

    RăspundețiȘtergere
  32. Valoare sau nonvaloare?

    http://roadventist.wordpress.com - cateva cuvinte despre primii 3 ai BAZS, dintr-o alta perspectiva...este biserica impartita?

    RăspundețiȘtergere
  33. Pastorul nostru anunta sambata ca Dumnezeu vorbeste bisericii in timpul sesiunii GC. Oare?
    Cititi si voi "Amanunte din Culisele Comitetului de Numiri" la www.intercer.net

    RăspundețiȘtergere
  34. Parabola minimalistului roman este geniala. Lipsa de creativitate in ceea ce priveste standul Romaniei m-a isterizat pur si simplu. Un vacuum de idei! Pacat de o noua oportunitate irosita, ca atat de multe altele! Cat despre banii tocati...!

    RăspundețiȘtergere