vineri, 30 ianuarie 2009

Nombrilism

Încă mai aud prin bisericile adventiste următorul refren: "noi avem adevărul". Uneori contextul nu este măgulitor, pentru că urmează autoflagelarea: "da, dar teoria nu e suficientă". Alteori e doar umflare în pene. În ambele cazuri este o inexactitate.

Adevărul nu poate fi "avut", nu poate fi posedat. În cel mai bun caz, te posedă El pe tine. Adevărul nu este o destinaţie. Către adevăr te afli mereu pe drum. Adevărul nu este adevăr decît dacă te învăluie cu totul - raţiune, afecte, fapte.

E adevărat că o cunoaştere teoretică nu este suficientă. Subiectul cunoscător devine obiectiv - o spunea acum o jumătate de veac Adorno - abia atunci cînd participă la obiectul cunoaşterii, nerămînînd izolat în speculaţie. Dar la noi măcar de-ar fi adevărat că stăm bine la capitolul teorie.

În realitate, ne-am înţepenit de mult în recitarea de mantre şi locuri comune. Nu citim - cîţi dintre noi mai citesc măcar Biblia? Atunci cînd apare o carte provocatoare ne grăbim să reacţionăm refractar. Seminariştii noştri încă mai consideră studiul limbilor biblice o corvoadă inutilă, iar pastorii noştri se mîndresc cu faptul că au uitat tot ce li s-a predat în şcoală.

Numai Sabatul trecut am asistat la o predică a unui pastor stagiar care minimaliza achiziţionarea de informaţii şi propunea ca unică preocupare spirituală întreţinerea "iubirii" pentru Dumnezeu. I-aş fi spus: arată-mi iubirea ta fără informaţii, iar eu îţi voi arăta iubirea din informaţiile mele. Îi propun tînărului pastor un fragment dintr-unul din profesorii săi:
Religia nu are doar aspectul practic de cult public şi personal, ci este şi teologie, ceea ce implică o seamă de discipline ştiinţifice sau cvasiştiinţifice. Când disciplinele respective devin retorică sau mistică, teoria a murit, iar rezultatul este că va împuţi şi practica. Invers, dacă teologia este vie, dacă progresează, şi practica religioasă are şanse de revigorare.
Noi nu mai avem jertfă, avem doar fumuri.

Un comentariu:

  1. Stii piesa din noua carte de imnuri, nu? "STAU pe Adevar..." (sublinierea imi apartine)

    RăspundețiȘtergere