vineri, 12 februarie 2010

Protest

Veţi fi auzit sau văzut deja cîte ceva despre povestea Georgianei Munteanu. Modul în care presa din România tratează cazul (mai ales emisiunea "Acces direct" de la Antena 1) este de-a dreptul revoltător. De la prost început, Georgiana şi profesoara ei au fost etichetate drept "iubite". Pudibonderia românească ocoleşte termenul "lesbiană" (pentru profesoară), iar prostia crasă românească nu reuşeşte să numească relaţia intimă (emoţional, sexual) dintre un adult şi un minor (fie ea şi prezumată) "abuz". În asemenea relaţii NU poate fi vorba de dragoste, nici de iubiţi/iubite. Evident, în timp ce Georgiana este revictimizată (dacă povestea ei este autentică) în mod public, uniunea face un exerciţiu inutil de imagine, dînd un comunicat (pe care îl găsiţi aici) general şi fără obiect (nimeni nu formulase acuzaţii la nivelul bisericii sau al membrilor ei în ansamblu).

Protestez prin urmare împotriva oamenilor de presă imbecili care au avut de a face cu acest caz (şi altele asemenea) şi împotriva educatorilor (inclusiv a celor religioşi) care nu-şi fac treaba.

13 comentarii:

  1. Poli, inteleg ca vor fi luate masuri disciplinare...stii cumva, si mama si fiica sunt membre AZS? Eu stiu despre experienta Georgianei de mult, de cand a avut curajul sa scrie pe site-ul Dr.Anne. Ai idee ce punct din manual a incalcat Georgiana?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe mine ma intrebi? Din nefericire, Georgiana nu are nimic de pierdut daca e exclusa (presupunind ca e membra).

    RăspundețiȘtergere
  3. Pastorul de acolo spune ca vina Georgianei este ca 'n-a ascultat de sfatul fratior' si a facut biserica de rusine, tocmai acum cand au fost programate niste evanghelizari...

    RăspundețiȘtergere
  4. Din nou: daca biserica e de acord cu pastorul, ce are Georgiana de pierdut daca e exclusa? Compania unei gasti de ipocriti?

    RăspundețiȘtergere
  5. Am cautat pe site-ul uniunii, motivele de excludere. Ar fi unul,pt.9- "purtare dezordonata care aduce ocara asupra bisericii". Da, Georgiana nu are nimic de pierdut daca e exclusa, dar spune-mi, asa ar fi procedat Isus? Ar putea spune El ca ea a avut o purtare dezordonata? Pentru biserica e simplu, s-a spalat pe maini...Cate probleme sunt pe teren,iar la nivel de uniune sau conferinta nu avem nici un psiholog.

    RăspundețiȘtergere
  6. Auzi,Poli,tu ai stat o vreme in SUA. Cum ar fi rezolvat biserica, familia, un caz ca asta?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu ma intereseaza deloc ce fac altii atundeva. Intrebarea este ce a facut biserica Georgianei pentru ea. Botezam minori si avem pretentia sa se descurce de unii singuri? In ce altceva decit scaldatul botezului sta contributia bisericii la viata, cresterea, insanatosirea cuiva? Situatia Georgianei nu se reduce la relatia ei cu profesoara. Iar regula de baza in aceste relatii este urmatoarea: adultul e profitorul (in engleza e "predator", pradatorul), minorul (indiferent de gradul aparent de maturitate sau spiritualitate) este victima. Situatia Georgianei nu este substantial diferita de aceea in care biserica ar vrea sa excluda victima unui viol. Pentru ca intr-o relatie asimetrica, o relatie de putere (adult-minor, parinte-copil, profesor-elev) notiunea de consimtamint este irelevanta.

    RăspundețiȘtergere
  8. În măsura în care este reală, drama Georgianei este şi eşecul bisericii ei. Nu mai vorbesc de faptul că biserica nu a aflat de la televizor de toată afacerea asta. S-o excludă acum că a devenit publică este pură ipocrizie.

    RăspundețiȘtergere
  9. TRIST:
    - tatal decedat
    - mama, vaduva, cu 3 copii
    - diriginta si eleva de vreo 12 ani
    - detectorul de minciuni, care poate minti
    - o biserica suparata ca i s-a stricat imaginea

    Unde esti Tu,Doamne? Noi toti ti-am "stricat imaginea", dar nu te-ai suparat pe noi...

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu stiu daca mereu biserica e de vina...Am citit doar citeva articole pe net, deci nu stiu povestea prea bine, dar totusi.. Pe cind aveam 14 ani, daca o femeie ar fi facut lucruri de felul asta cu mine, ori as fi dat-o pe mina politiei, ori m-as fi impotrivit macar. Daca te complaci 3 ani de zile in treaba asta, pare ca ti-a placut. Lesbianismul, mai ales in adolescenta, este un fapt nu chiar asa rar intilnit.Sigur, biserica poate ajuta mai bine in alte moduri decit excluderea, dar nici asta nu e chiar de neinteles.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu toata lumea are limitele atit de bine definite incit sa poata spune "nu". Sint atitea lucruri care te pot face vulnerabila, iar atasamentul emotional este cel dintii dintre ele. Apoi, una este "experimentarea" sexuala, si cu totul altceva folosirea (asta e cuvintul) unui minor de catre adult in scopuri egoiste. Pentru ca intrebarea nu este (doar) "de ce Georgiana nu a refuzat?", ci si "cum si-a permis profesoara sa-i faca avansuri?" Cit despre biserica, daca ar exclude-o acum, nu ar transmite un mesaj de dezaprobare fata de un comportament (fie el si invatat in conditii abuzive), ci doar acela ca "nu ne convine ca povestea a devenit publica". Ar fi doar ipocrizie si lasitate.

    PS De unde ai dedus ca relatia sexuala ar fi durat 3 ani?

    RăspundețiȘtergere
  12. pentru ultimul anonim:

    - mama Georgianei a depus o plangere la politie in 2007
    - la procuratura in 2009
    - acum cateva luni, responsabila de la Misiunea femeii a luat un interviu (de 4 ore) Georgianei
    - eu am citit povestea ei pe site-ul reinviesperanta.com
    - cei din Moldova cunosc cazul demult, de ce se iau masuri disciplinare acum?

    ps. spune-mi sincer,la 12 ani ai fi mers la politie? Eu cred ca ai fi indraznit sa-i spui mamei...si se intampla uneori ca nici ea nu poate crede...

    RăspundețiȘtergere
  13. si tot pentru tine, draga anonima:

    placerea este divina, asa am fost creati. Un copil nu poate stii cand e bine sau rau !!!

    RăspundețiȘtergere