joi, 5 ianuarie 2012

Proști, da' credincioși

Ştiu. Majoritatea celor care abandonează religia n-o fac pentru că au întreprins un asiduu studiu doctrinar (după cum majoritatea au îmbrăţişat o religie sau alta fără să fi obţinut mai întîi un doctorat în teologie). De exemplu, un excelent motiv pentru exod este plictisul. Ce sens are să citeşti la nesfîrşit aceleaşi cărţi, să auzi aceleaşi predici, să cînţi aceleaşi cîntece, să fii bombardat cu aceleași idioțenii îndelung discreditate?

Pentru că am terminat 2011 vorbind despre astronomie sacră, să începem 2012 pe același tărîm colcăind de bazaconii. Încă mai sînt adventiști care cred că Isus e de găsit la o adresă din Orion. Iată un crunt de stupid exemplu. În primul rînd, constelațiile nu sînt decît iluzii optice și fantezii mitologice. În al doilea rînd, Orionul apare pe cerul de nord doar dacă se întîmplă să locuiești, să zicem, în Australia. În al treilea rînd, sînt 15 constelații pe ecuatorul ceresc, nu una singură. În al patrulea rînd, nu există constelație care să fie, măcar în interval de 24 de ore, vizibilă oriunde pe Pămînt (spun o banalitate, dar pare să nu fie deloc evident pentru autorul nătîng al postării cu pricina). În fine, "viziunea" lui EGW cu Orionul a fost doar cîrlig pentru "agățarea" lui Joseph Bates. E adevărat, a fost luată în serios de către adventiști mai bine de un secol. Dar însuși săptămînalul oficial al bisericii publica acum 35 de ani, în trei numere consecutive, un articol ce denunța fantasmagoria Orionului ca poartă către lumea lui Dumnezeu.

Că autorul nostru nu e conștient că eutopia, ca și distopia, e o specie de utopie ar putea fi de trecut cu vederea. Dar că nu se întreabă cum poate Isus să facă drumul dus-întors între Pămînt și Orion în doar două mii de ani, în condițiile în care Isus e om (nu?), iar distanța dintre noi și nebuloasa Orion (aceasta interesează de fapt) e de vreo 1300 de ani-lumină, e impardonabil. Credința nu este nici virtute, nici antidot pentru prostie.

19 comentarii:

  1. „cum poate Isus să facă drumul dus-întors între Pămînt și Orion în doar două mii de ani, în condițiile în care Isus e om (nu?), iar distanța dintre noi și nebuloasa Orion (aceasta interesează de fapt) e de vreo 1300 de ani-lumină”
    Simplu: „maximum warp speed, Scotty!” :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti citesc blogul cu placere. Nu pot totusi sa nu remarc cat de copilaresca iti este revolta.Daca nu as sti ca suntem de-un leat,as crede ca ai vreo 15-16 ani si treci prin criza pubertatii.
    Cunosc adventismul si stiu ca efortul de a intra in stramtele sabloane ale doamnei white poate genera frustrari mari.Unde mai pui ca, saracii cu duhul din biserica sunt greu de suportat.Dar vorba lui Tutea,in fata lui Dumnezeu ,geniul e frate cu idiotul.
    Sper sa nu te superi.Tot spectacolul tau vis a vis de Dumnezeu e cam asa,nici mai mult nici mai putin:

    http://youtu.be/Z9ALiADrJro

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.anycalculator.com/warpcalculator.htm

    Pe vremea lui Scotty, maximum warp era 8 si insemna sa faci distanta noastra in vreo doi ani jumate. Or, adventistii sustin ca lui Isus i-a luat cel mult zece zile :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar si cu nesustenabilele viteze maxime din generatia urmatoare, calatoria pina la nebuloasa Orion tot ia 3 saptamini :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Copilareasca? Slava Domnului! Nu zicea Isus ca trebuie sa fim ca niste copilasi? Works for me :)

    In pubertate, ma luam in serios si consumam "disciplinele spirituale". Si asta e o forma de revolta pubertara. Ma revoltam fata de stereotipiile pubertatii, nu?

    Geniul e frate cu idiotul nu doar in fata lui Dumnezeu. Iar daca Dumnezeu nu se da in spectacol, trebuie neaparat sa-i urmez exemplul? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Chestia cu Orionul este si ramâne pentru adventisti un semn al semnelor. Trist

    Dar cum zice proverbul, prostul nu e prost destul, pâna nu e si fudul. Macar de ar tace, ar parea mai inteligenti!

    A+++

    RăspundețiȘtergere
  7. Poli, chiar daca warp ten e totusi putin, nu uita ca se poate apela oricand la un personaj numit Q

    RăspundețiȘtergere
  8. Oh, the Q continuum! Thank God. I mean Q :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu intarziere, dar incurajat de razboaiele tale cu calendarele, iti (si va) urez inca de pe acum un an 2012 mediu. Mai bun decat 2011, mai slab decat 2013, evident, ca doar suntem optimisti.

    Altminteri, nu ma pot opri din mirare: cum ii gasesti pe toti astia?

    RăspundețiȘtergere
  10. Tx :) Mi-i scoate Domnul in cale, frate :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu'ti scoate si vreun comitet de criza care sa analizeze rezultatele pe termen mediu si lung ale incubatorului taxidermic ateist?

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu, prefera sa ne lase in plata Domnului. Wait... :P

    RăspundețiȘtergere
  13. Pai exact de plata ziceam si eu. Adica sa va faca si voua, ateologilor, si momailor impaiate ce populeaza amvoanele cum le facea Ceausescu dizidentilor, cand plecau din tara - sa va puna sa va platiti scolarizarea la ita :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Curios cum sunt din fire, am citit cele doua pagini din Wikipedia, recomandate pentru "documentare" de autorul din Parscov.

    Of, mai nimic de constelatia ORIONUL. Am aflat insa ca Terra are 4,57 miliarde ani... Am vrut sa stiu mai multe despre Orion si mirare: Este vizibil doar in emisfera nordica, iar in RO, din noiembrie pana-n aprilie.

    RăspundețiȘtergere
  15. Orionul este vizibil si in emisfera sudica, in lunile de vara (iarna la ei).

    RăspundețiȘtergere
  16. Da Poli, dar nu poate fi vazut in acelasi timp pe toata suprafata pamantului.

    RăspundețiȘtergere
  17. Tie'ti vine sa razi, da' dascalii tai ar trebui sa umble unb saci si sa'si smulga parul, cred :)

    Pentru autorul articolului, un exercitiu de demascare a atacurilor sataniste la adresa doctrinei Orionului: se ia urmatoarea piesa (http://www.youtube.com/watch?v=-qYqi-EMErU), se cauta versurile pe (lyrics.com) si dupa ce nu se gasesc se suprapun partiturile de armonie si bass, evident in notatie specifica, cu litere, se adauga apoi literele lipsa dupa bunul plac si se descopera mesajele ascunse.

    RăspundețiȘtergere