luni, 26 ianuarie 2009

Centraliştii

Una dintre tarele comuniste ale adventismului românesc este centralizarea. Formularea ei cea mai simplă şi intuitivă este aceasta: "nu plec de la premisa că o biserică locală are mai multă dreptate decît conferinţa sau uniunea". Sînt ad litteram cuvintele unui pastor din România căruia, din consideraţie, nu-i dau numele.

Amicul meu pastor (am uitat să menţionez că e şi secretar al uneia dintre conferinţe) nu se referea la chestiuni de doctrină. Şi, apropo, un pastor nu e automat un teolog. Nici la chestiuni procedurale - dovezile de incompetenţă nu lipsesc. Ci la o problemă personală a unui membru care priveşte doar biserica din care face parte.

Biserica Adventistă din România funcţionează în baza unei legi. Mă tem că nici măcar toţi pastorii cu funcţii administrative nu au citit-o. N-ar strica s-o citim toţi.

Un comentariu:

  1. Se pare ca orice mecanism organizat ajunge mai devreme sau mai tarziu un SISTEM care mai ca functioneaza prin sine insusi. Din nefericire, nici biserica n-a scapat de asta si asta e dureros cand te gandesti ca in loc sa gasesti vindecare pentru suflet, dai peste promovarea imaginii. As vrea sa fiu idealist si sa sper intr-o "infrangere a sistemului" insa asta cu greu se mai intampla si in productiile de hollywood. Inca nu stiu ce as putea face ca sa schimb ceva. Ce pot schimba, e atitudinea mea. Dincolo de asta, e la latitudinea fiecaruia.
    p.s. Unii au fost curajosi (in diverse domenii) si au aplicat descentralizarea. Ceea ce au trait a fost nu anarhie, cum ne-am astepta ci o dinamica progresista.

    RăspundețiȘtergere