joi, 29 decembrie 2011

Notă cronomesianică

Unul dintre "argumentele" cele mai rizibile ale genului de evanghelişti care nu se vindecă de semidoctism nici cu trei doctorate este "împărţirea" istoriei în înainte de şi după Hristos. Personajul central din evanghelii e atît de impunător, de glorios, de divin, că ne socotim anii după el. Pe dracu'. E ca şi cum am spune că Observatorul Regal de la Greenwich este centrul lumii, cea mai sfîntă bucată de pămînt şi însuşi tronul tiranului universului pentru simplul motiv că am decis acum ceva mai bine de un secol că "meridianul zero" trece prin Londra. Şi anno domini, şi GMT-ul (devenit UTC; Zulu Time pentru cei care ne-am făcut studiile la televizor) sînt doar monumente ale unor imperii - Sfîntul Imperiu Roman (socotit de la carolingieni; vezi aici) şi, respectiv, Imperiul Britanic. Creştinismul răsăritean, chiar şi pe la 1700, socotea anii de la "zidirea lumii", după modelul primilor creştini, care preluaseră cronografia evreilor elenişti. Prin urmare, î.d.Hr. şi d.Hr. sînt doar convenţii istorice (reflectînd poziţii de putere) şi penibile argumente teologice. Nici nu vă mai aduc aminte de faptul că nu ştim anul naşterii personajului Hristos (deşi ştim cu siguranţă că nu este anul 1 d.Hr.).

7 comentarii:

  1. N'ai intels nimic. Una dintre functiile puterii este stapanirea asupra timpului obiect. De'aia avem, si azi, sarbatori legale. Statul decide asupra timpului tau. Cel pe care esti tu suparat si'a facut, cu siguranta, unul dintre cele trei doctorate pe Temps, travail et culture en Occident, a lui Le Goff.

    RăspundețiȘtergere
  2. "...conventii istorice reflectind pozitii de putere..."

    Nota asta a mea nu vizeaza pe cineva anume, nici vreun exemplu recent al idioteniei pe care o pun sub lupa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu chiar eram curios sa vad in cat timp preia cineva sugestia asta si'o combina cu 'schimbat vremile si legea' intr'o predica despre decretul duminical.

    RăspundețiȘtergere
  4. Scuze, mi-au ruginit deja reflexele adventiste :)

    RăspundețiȘtergere
  5. E unul dintre exercitiile foarte misto de facut pe forumuri. Intr'o disputa invoci o sursa irelevanta sau care chiar sustine una dintre parti, lasand impresia insa ca o contrazici. Nimeni nu va consulta sursa, cel mult va da un google. Dupa un timp, insa, cineva va folosi cu foarte mult aplomb respectiva sursa, ca argument contra celui pe care tu il contraziceai aparent.

    RăspundețiȘtergere