luni, 3 mai 2010

Reclamă şi reclamaţie

Am primit azi aici următorul comentariu:
Bogdane, (scuza-ma de incalcarea conventiilor blogistice) eu sunt de acord cu pozitia fratelui Cristescu mentionata mai sus in commentariul anonim in care te intreaba ce Biblie citesti. M-ar interesa o confruntare intro cele doua Biblii - a ta si a lui dar nu stiu la ce ar folosi. Asta pentru ca Bibliile voastre, amandoua par niste manuale de teologie bine ascutite si pregatite sa produca rani cat mai serioase. Din punctul asta de vedere sunteti la nivele sensibil egale. Blogul asta pare sa se transforme dintr-un forum teologic intr-o curte a scolii unde se impart pumni si picioare intre gastile de cartier dupa ore. Vezi tu, in scurtele pauze dintre pumnii in dinti si suturile in zona dorsala, mai apar niste trimiteri la Dumnezeul Bibliei doar pentru a va justifica agresivitatea si partizanismul. Deplorabil! Cel mai mult ma fascineaza cum tu si cu Sorin va gratulati mascat din virfurile edificiilor voastre cladite pe hotarele noii media. Acolo va simtiti in apele voastre si uitati ca ar trebui sa coborati de acolo si sa dovediti ca teologia voastra poate schimba vieti si poate sa se transpara characterul lui Isus. Cum te astepti sa se schimbe ceva in "sistemul ticalosit" Adventist din jurul Carpatilor daca lupta ta se da pe campul de bataie al legalitatii casatoriei tale sau pe cel al reprimirii "guzganului tuciuriu" cu preocupari "imbucuratoare". Poate ti-a scapat din vedere faptul ca prin jurul tau sunt atat de multi care asteapta sa primeasca ceea ce tu ai la indemana: apa despre care vorbea Isus cu femeia de la fantana lui Iacob. Deocamdata se pare ca o risipesti incercand sa stingi un incediu prea mare pentru tine si care speri sa te transforme in pompierul de la tabloul de onoare.
Să le luăm pe rînd. În primul rînd, identitatea polihronului este de multă vreme unul dintre secretele lui Polichinelle. Prin urmare, dragă anonimule, nu e nevoie să-ţi ceri scuze pentru că-mi spui pe nume. Ar fi fost însă frumos - recunosc - ca, tocmai pentru că faci acest lucru, să-ţi spui şi ţie pe nume. Ce zici?

Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar Adventist de România nu s-a vrut niciodată un "forum teologic". Dimpotrivă. Am început să scriu fix despre şi pentru găştile din curtea şcolii. Faptul că mai comit şi texte teologice este un bonus, un defect profesional - sper eu scuzabil. Am însă o nelămurire: unde l-ai văzut tu pe Lucian Cristescu agresiv şi partizan? I-ai spus cumva şi lui ce-mi spui mie? (Dacă nu, nu te mai obosi - o să te citească aici.)

Eu şi Sorin abia ne cunoaştem. Şi, sincer să fiu, nici nu ştiu dacă ne simpatizăm. Sînt chiar curios pe unde ai dibuit tu urme de gratulare reciprocă. Din cîte ştiu, el păstoreşte efectiv - bănuiesc că pe bune. Eu o fac doar virtual - mai nou aici (am trecut link-ul şi la "Bloguri pe care le scriu"). Teologia mea, te asigur, schimbă vieţi în fiecare zi - pe a mea, de exemplu.

Aşa cum am mai spus de nenumărate ori (dar se pare că e greu de priceput), nu am nicio luptă de dus pe "cîmpul de luptă al căsătoriei" mele. Am un dinte împotriva unui sistem nesimţit (care a făcut şi mai face, probabil, victime - altele decît mine) şi a unor oameni ipocriţi. Mă tem că printre aceştia te numeri şi tu: dacă nu de la cele mai strigătoare la cer nedreptăţi, atunci de unde să începem schimbarea "sistemului ticăloşit"? "Characterul lui Isus" se dă pe faţă, printre altele, şi prin militantismul nereţinut împotriva nesimţirii, a ipocriziei şi a nedreptăţii. Chiar aşa - ce Biblie citeşti?

Nu am vocaţie de pompier. Dimpotrivă. Îmi stă mult mai bine suflînd în flacăra plăpîndă a unei revoluţii care merită să devină incendiu. Sînt piroman, poftim. "Apa vieţii" este în primul rînd... VIE - nu şlefuieşte perle teologice atunci cînd e nevoie de un cuţit (Cuvîntul e sabie, nu?) înfipt în inima unor hidoşi vampiri.

22 de comentarii:

  1. "...de acord cu pozitia fratelui Cristescu mentionata mai sus in comentariul anonim in care te intreaba ce Biblie citesti".

    Intrebare: Esti sigur anonimule, ca acel comentariu anonim este al lui LC?

    Oameni buni, nu spuneti voi ca e o singura Biblie? Eu am citit tot blogul asta si vad ca Polihronu vine cu afirmatii documentate. Astept asta deschis si din partea lui LC.

    RăspundețiȘtergere
  2. După numarul comentariilor imi dau seama cat de citit este acest blog. In al doilea rand, probabil polihronule ca ar trebui sa-ti rezolvi problemele personale. In ce priveste ”curtea porcilor” este regretabil ca ai descoperit ca este asa, dintr-odata, cand nu mai poti sa ocolesti niste legi morale foarte clare, asa cum de altfel ai incercat - a fost corect din partea ta?, din ce Biblie citesti?
    In ce-l priveste pe VF, are si el dreptul, ca si tine, la pocainta si recuperare. Poate ca el a facut-o - cum poti sa judeci ceea ce nu stii? Pocainta ta a avut loc?
    Incearca sa vezi daca in ceea ce ai scris ai fost cu totul cinstit. Ceva nu este corect din ce ai scris acolo - si stii si tu asta foarte bine. Poate ca un aricol de bun simt si o cerere de iertare din partea ta, pentru putinii cititori, ar fi un semn de normalitate. Sa astept oare acest lucru?
    In rest, stai unde esti ca stai bine! Bravada ta nu iti aduce nimic in plus.

    sursa,"Anunt, denunt" - comentariul 30 martie 2010,19.30

    Crezi Poli, ca LC ar fi putut scrie asa?

    RăspundețiȘtergere
  3. Habar n-am. Dar da, pare ca la acest comentariu trimite anonimul citat de mine in acest post.

    RăspundețiȘtergere
  4. So, fratele Cristescu se pregateste iar de net, cum a fost Galileanul...Poli, poate vei fi unul din "roadele" netului. Dar din cate vad eu, sunteti mai multi "intru salvare"!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tu chiar crezi ca LC are timp sa citesca blogul asta?

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum sa nu? Dupa ce a avut timp sa se ocupe in mod direct si abuziv de "cazul" meu, esti atit de naiv sa crezi ca ma iubeste mai putin azi? :) Trebuie doar sa faca - asa cum stie orice evanghelist autentic - follow-up :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Spune-mi cateva cuvinte despre "Arta Renasterii...din cenusa". Este ceva asemanator cu "reinviesperanta.com"?

    RăspundețiȘtergere
  8. Doar intr-o mica masura - atunci cind tratam subiectul abuzului, de exemplu. Altfel, Arta Renasterii se vrea o propunere mult mai ampla de intersectare a religiei cu psihologia.

    RăspundețiȘtergere
  9. www.ceruldinnoi.ro/pages/foto.htm

    asta este o alta "biblie"?

    RăspundețiȘtergere
  10. Ano draga, nu-mi pune intrebari din astea tehnice :) Din cite stiu, site-ul cu pricina e doar o crestomatie extrem de eteroclita de texte religioase. Si e cumva asociat cu Editura Herald.

    RăspundețiȘtergere
  11. O simpla intrebare... Prietenii tai din Enthousiasmos te sustin in demersurile tale? De partea cui sunt ei?

    RăspundețiȘtergere
  12. Conteaza? Eu nu gindesc in termeni de "parti", de "tabere", de "echipe". In plus, nu am pastrat legatura cu niciunul dintre fostii mei colegi din Enth.

    RăspundețiȘtergere
  13. De ce nu ai pastrat legatura cu colegii tai din Ent.? Te ai suparat pe ei?

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu, nu tocmai. Dar da-mi voie sa tin chestiunile astea private private :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Poli, revin cu nedumerirea mea. Pe site-ul www.ceruldinnoi.ro/pages/foto.htm e fotografia unui prea cunoscut lider azs. Ca site-ul este o crestomatie eteroclita (culegere de texte ciudate, bizare) e ok.
    Ex. "Dumnezeu nu este acolo sus, aici jos, dupa! Dumnezeu este aici, acum, inlauntrul nostru". Ciudata "biblie"! Ce sa-nteleg, ca Dumnezeu este in toti de acolo? Pai atunci...scriu si eu un text...si pun o fotografie...

    RăspundețiȘtergere
  16. Draga ano, esti liber(a) sa faci ce vrei - stii asta :) La nedumerirea ta trebuie sa raspunda altii - autorul site-ului, "contribuabilii". Eu trebuie sa precizez doar ca selectia autorilor mi se pare bizara. Textele luate in parte pot avea meritele lor.

    RăspundețiȘtergere
  17. Am si eu niste intrebari. Despre care Sorin se vorbeste in propozitia de mai sus? Si care este pozitia fratelui LC? Si despre care Biblie este vorba? Nu de altceva da' nu vreau sa mor de curiozitate si ignoranta. Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu stiu sa-ti raspund decit, sub rezerva lipsei de confirmare directa, la prima intrebare: despre acest Sorin este vorba.

    RăspundețiȘtergere
  19. Iar misteriosul anonim cu care se incepe acest post nu poate fi altul decat Florin Laiu. Cel putin asa mi se pare, dupa vorba, dupa port...

    RăspundețiȘtergere
  20. Ma mult indoiesc. Nu de alta, dar Florin nu ezita sa-si semneze textele, inclusiv comentariile de pe acest blog. Avem o relatie prea onesta pentru genul asta de interactiuni. Apoi, conteaza cine scrie? :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Draga Bogdane,
    Nu mai fac apel la bunele maniere forumistice ci trec direct la subiect care de data asta sper ca nu va lasa urme asa cum s-a intamplat cu primul meu comentariu. Stiu ca judeci gresit motivele a ceea ce am scris pentru tine de aceea o sa incerc cateva clarificari. In primul rand identitatea mea e foarte putin importanta asa cum bine ai mentionat. Cert este ca nu sunt Florin Laiu si nu cred ca ma pot ridica la nivelul lui. Sunt mai degraba un neaos care incearca sa vada in oameni ca tine personaje care pot aduce o schimbare in biserica asta care poarta nu numai urmele hidoase ale pacatului (ca si mine si tine de altfel) dar si o mostenire obtuza si trenanta care o impiedica sa vada ca mantuirea nu vine nici de la ulucubratiile totalitaristice de tip LC si nici de la hrana spiritual mestecata de smecheri teologi si apoi plasata in gatlejurile uscate de setea dupa adevarata Apa. Cred ca te grabesti atunci cand plasezi intreaga suflare care nu-ti canta in strune in oala ipocriziei mai ales ca nu am gasit nici o dovata in ceea ce scrii, spui si traiesti care sa te puna pe tine in pozitia de bucatar sef peste mentionata oala (s-ar putea sa fiu subiectiv dar cu sigurnata nu sunt ipocrit). Mai stiu ca sunt multi (printe care si eu) care au apreciat si privit cu speranta la intoarcerea ta mai ales ca fenomenul Enthousiasmos s-a umplut mai mult de pulbere galbena decat de rezultate evanghelistice iar revenirea ta pe plaiurile stramosesti a fost taxata ca o detasare. Lasa-ma sa-ti spun cateva lucruri despre teologia ta. Faptul ca te-a schimbat pe tine (e greu de spus in ce sens) nu este o dovada suficienta ca este eficace. Mai mult decat atat, faptul ca cativa (scuze cacofoniei mele) pumni in bot (vreo doi la propriu) si suturi in zona dorsal din partea unora mentionati mai sus te-au aruncat in umbra unei dizidente feroce ma face sa cred ca teologiei tale, solida dealtfel, ii lipseste substanta si echilibrul care vine de la adevarata sursa de Apa (sunt convins ca o sa taxezi asta ca find subiectivism si nu te condamn). Ma tem ca dizidenta asta sa nu te arunce in derizoriu asa cum s-a intamplat cu multi inaintea ta dar pe de alta parte stiu ca ai acolo sus pe cineva care te iubeste si abia asteapta sa te transforme intr-un izvor de Apa. Intrebarea mea inca ramane: chiar vrei asta?

    Despre prietenul tau si-al meu LC nu vreau sa adaug nimic deoarece dragostea mea pentru el si a ta la un loc ar fi prea coplesitoare.

    PS Daca nu vrei sa vezi leagtura dintre Sorin, gratulare si tine respect asta. Daca nu o vezi atunci sunt putin dezamagit de capacitatea ta de a descifra nuantele comentariului meu anterior.

    RăspundețiȘtergere
  22. Draga ano, zici ca am comis o nedreptate impotriva "intregii suflari care nu-mi cinta in struna". De aici, de la aceasta interpretare puerila a motivatiilor mele, incepe problema observatiilor tale. Atunci cind eu acuz de ipocrizie, o fac punctual, in situatii concrete, descrise pe indelete pe acest blog, sau in cazuri specifice, cum a fost remarca ta despre schimbarea "sistemului ticalosit". Nu este citusi de putin suficient sa ai o alta opinie decit mine pentru a primi eticheta de "ipocrit" - trebuie sa fii cel putin inconsecvent, asa cum ai fost tu in primul comentariu.

    Nu este deloc greu de spus in ce sens m-a schimbat pe mine teologia mea - e suficient sa ai bunavointa sa ma cunosti. Stiu, e periculos - s-ar putea sa te schimbe si pe tine.

    Ai dreptate cind vezi ceva feroce la mine, dar te inseli cind crezi ca e vorba de "dizidenta" mea. Sint temperamental un timid, iar prin pasiuni, un anahoret. Ultimul lucru pentru care am vreo inclinatie structurala este militantismul politic. Faptul ca scriu insa acest blog (dizident, daca tii cu tot dinadinsul) este tocmai un semn al transformarii pe care o realizeaza cu si in mine teologia mea, al echilibrului pentru care tu nu ai deocamdata ochi.

    Am perceput fara dificultati toate nuantele amicale, ba chiar binevoitoare din comentariile tale. Dar as prefera sa mutam acest dialog in privat - pentru ca singurul mod in care pot beneficia de pe urma lui este sa te lasi cunoscut si sa crestem impreuna. Comentariul tau de mai sus este ultimul de aceasta factura pe care ti-l mai postez pe blog. Adresa mea de email este polihronu@yahoo.com - te astept.

    RăspundețiȘtergere