miercuri, 4 martie 2009

Disciplină indisciplinată

Se dă cazul:

Într-una dintre bisericile mari din România umbla vorba că tinerii o apucaseră pe căi lăturalnice de ceva vreme, alias niscaiva ani bunicei. Nimeni nu găsise cu cale să vază cine, ce şi de ce. Singura nedumerire era dacă aşa o fi, deşi întrebarea sfida evidenţele.

Ceea ce îşi propune orice comitet cu-minte în astfel de cazuri a făcut şi comitetul nostru. Ia de cheamă fiecare personaj suspect şi întreabă-l de viaţa „after-dark”. S-au perindat aşa, programaţi, doi câte doi, tinerii noştri înaintea comitetului. Şi basma curată au ieşit toţi, mai puţin unul. După cum se va vedea, nu pentru că ar fi fost el mai negru.

Prietenul nostru cel neinspirat a invocat următoarele: „Conform pasajului din Matei 18, exista o procedură pe care n-aţi respectat-o. Trebuia să mă caute unul dintre voi, apoi să veniţi cu martori şi abia apoi să mă chemaţi la comitet. Voi nu faceţi ce trebuie, eu nu vin!” Propunerea? Trei luni cenzură pentru sfidarea comitetului.

În aceeaşi seară, ieşiţi fiind să bem un suc, unul dintre cei cu basma curată ni se lăuda: „Lume, de ce s-o fi găsit prietenul ăsta al nostru să fie mai deştept? Io, dacă am fost bărbat, am mers la comitet, am recunoscut aparenţa rea, am zis că nu mai fac şi gata. Putea să facă şi el la fel şi nu păţea nimic.”

Concluzia? Ca la noi să nu mai fie. Nu încurajez, nici nu scuz intruziunile nejustificate ale bisericii în viaţa membrilor. Cred că mărturisirea păcatelor se face înaintea lui Dumnezeu, nu a mijlocitorilor omeneşti. Există lucruri care trebuie spuse doar Lui şi iată de ce consider că unele dintre practicile comitetelor bisericeşti de a-şi vârî întrebările şi presupunerile unde nu-i cazul sunt contrare cel puţin bunului simţ. Din aceeaşi serie, nu pot să nu-mi amintesc de un caz din aceeaşi biserică în care un membru a fost pus sub cenzură pentru că divorţa nevasta de el, motivul invocat fiind acela că semnase actele de divorţ înainte să anunţe comitetul. E chiar atât de greu de înţeles că unii oameni şi-ar dori să-şi poată vindeca rănile la distanţă de ochiul public?

În bisericile noastre însă n-o să prea auzi „Neamule, ia cenzura!” De ce? E simplu, pentru că neamurile celor de la Ierusalim sunt cel mai adesea acoperite de neprihănirea faptelor bune ale rudelor mai sfinte sau de intervenţii influente pentru muşamalizare şi păstrarea trecutului sau a prezentului sub tăcere.

Nu sunt anti-disciplină, dimpotrivă, sunt pentru una sănătoasă. Dar nu pot să nu observ că sistemul nostru este de două ori greşit, ba chiar triplu permisiv. O dată pentru că, dacă te ştii cu cine trebuie, nu te întreabă nimeni nimic. Apoi, şi dacă te întreabă, scapi precum personajele de mai sus, pentru că tot cei care te cheamă te sfătuiesc şi cât să spui, şi cât să nu, noi neavând noţiunea de minciună prin omisiune. În fine, pur şi simplu pentru că, dacă n-ai dovezi împotriva lui, n-ai ce-i face.

Ar mai fi ceva: lasă-l să scape, că o să creadă că, dacă a fost la comitet şi nu l-a aşezat nimeni în spatele bisericii, poate să mai facă. Astfel de cazuri sunt fără soluţie simplă. Oare când vom învăţa să ne apropiem de ele precum Iisus?

Aşadar, până la înţelepţire, long live Al Capone! Nu-l poţi închide pentru crimă, dar îl bagi la răcoare pentru evaziune fiscală!

5 comentarii:

  1. Nu stiu cum e la tine in comunitate... dar la mine, propunerea comitetului (de cenzura, sau oricare alta) este analizata de comunitate intr-o adunare administrativa. Daca (virgula) comunitatea nu e de acord cu propunerea comitetului, ea nu se pune in aplicare. La tine cenzura nu s-a stabilit in urma unei adunari administrative?

    PS: nu sunt nici pastor si nici membru in conducerea comunitatii din care fac parte. Ca sunt sigur ca la asta te-ai fi gandit din prima.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cazul menţionat a fost discutat în comunitate. Au fost voturi împotrivă şi abţineri, dar nu destule pentru a împiedica aplicarea măsurii disciplinare. Şi apoi, spune-mi tu mie câte cazuri cunoşti în care comitetul venind în faţa unei adunări administrative cu propunerea de cenzură, aceasta din urmă să fi fost anulată de comunitate. Astfel de cazuri sunt rarissime, şi pentru că, de obicei, comitetul vine şi spune "avem şi date care ne-au determinat să venim cu propunerea aceasta pe care însă nu vi le putem pune la dispoziţie". Ce face adunarea administrativă? Gândeşte colectiv: "Dacă există date şi dovezi, comitetul ştie ce face". Şi majoritatea ridică pentru, neştiind tot ce era de ştiut.

    P.S: Fără presupuneri! :) Nu m-aş fi gândit deloc că ai fi pastor sau membru în conducerea comunităţii.

    RăspundețiȘtergere
  3. O adunare administrativa poate fi manipulata foarte usor datorita mentalitatilor de grup si cultura care sint speculate la maxim de pastorii bisericilor.

    In 40 de ani ca sda am intilnit doar trei cazuri in care propunerea comitetului a fost data peste cap si respinsa, in situatii de disciplina. Si acestea au fost in afara granitelor roamaniei

    RăspundețiȘtergere
  4. Comitetul este ales de comunitate... asa ca daca aduci vina comitetului aduci vina comunitatii din care faci si tu parte. Deci vina este si a ta.

    Iar tu, care participi in acea adunare administrativa... esti si tu manipulat de respectivul comitet?

    Intervin-o si spuneti punctul de vedere. Oamenii nu mai pot fi manipulati asa usor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stimabile, din cate stiu eu, conteaza votul majoritatii. Votul meu nu a fost pentru masura disciplinara, si ca mine au mai fost si altii. Dar, in cele din urma, a contat?

    Comitetul este ales cel mai adesea de cativa, nu neaparat de comunitate. Hm, doar eu am auzit faze de genul "Tu ma propui in comitetul special, eu te propun in comitetul de numiri?"... Sau, desi nu face obiectul discutiei, tot numai la mine in biserica face "intamplarea" ca aceia care fac parte din comitetul de numiri sa fie cei mai "numiti"? Sau sa incapa pe lista macar pentru fite-ce slujbe?

    Apoi comunitatea voteaza uneori in bloc (no comment!). Se aduc anumite obiectiuni, dar tot rar am vazut si sa se tina cont de ele.

    Apoi, in aceeasi comunitate, la o adunare electiva, au existat 46 de voturi impotriva unuia dintre membrii propusi in comitet. Crezi ca n-a fost ales pana la urma? Sau ca s-a tinut cont de faptul ca 46 de oameni il considerau nepotrivit, daca alti 300 votau "cu turma"?

    Oamenii pot fi manipulati foarte usor, pentru ca majoritatea habar nu au de ceea ce se intampla in spatele cortinelor. Si nu sunt conspirationista. Masele neinformate, dezinformate sau subinformate sunt insa la fel de usor de manipulat ca mai inainte, sau poate chiar mai usor. Pentru ca si experienta manipulatorilor a adunat cativa anisori si, daca se stie la noi in - hai sa zic - comitete vreun dram de psihologie, apai acela chiar la manipularea in masa se refera. Din pacate...

    Si apoi, mai usurel cu vina colectiva, mantuirea e individuala.

    RăspundețiȘtergere