duminică, 27 noiembrie 2011

Musai

M-am luat cu profetismele şi am omis să vă dau o veste mare: vara asta a apărut în sfîrşit ediţia românească a celei mai bune cărţi scrise vreodată de un consilier adventist (specializat în adicţii). E vorba de Imperfect într-o familie perfectă a lui Carol Cannon (în traducerea lui Myo şi Snowman). Dacă ai crescut într-o familie religioasă ori ai căutat în religie soluţii la propriile probleme, cartea asta e lectură obligatorie şi pod spre mai bine (Bridge to Recovery este numele centrului terapeutic unde profeseaza autoarea).

Mi-au căzut ochii pe acest mic chestionar de auto-evaluare (numai bun să vă trezească apetitul):

  1. Foloseşti biserica sau religia pentru a fugi de problemele tale sociale şi emoţionale?
  2. Te preocupă aspectele exterioare de comportament şi gesturile făţişe de pietate?
  3. Depinde identitatea ta sau simţul propriei valori de anumite practici religioase sau activităţi bisericeşti?
  4. Recurgi la învinovăţire pentru a te autoflagela sau pentru a-i manipula pe alţii?
  5. Eviţi oamenii care au un crez diferit de al tău?
  6. Ai încercat să foloseşti religia pentru a ţine sub control alte comportamente adictive?
  7. Practici religia în detrimentul altor lucruri sau persoane importante din viaţa ta?

Dacă descoperi că poţi răspunde afirmativ la mai multe din întrebările de mai sus, sînt toate şansele să fii dependent(ă) de religie. Naşpa.

7 comentarii:

  1. Abuzul spiritual este forma cea mai perfida de abuz de putere, cu daunele cele mai mari cand e vorba de viata spirituala a persoanei, si nu numai. In sistemul totalitarist adventist romanesc (cu multe elemente asimilate de la vecini) religia poate fi cel mai puternic factor de stress. Nu este de mirare de ce generatia tanara incepe sa caute alte valori. Orice om inteligent va aborda viata de religie in asa fel incat sa ii aduca adevaratul sens al vietii.
    Pastorii sunt cei care sunt educati sa abuzeze pe membri rastalmacind textul biblic.Ipocrizia celor care sunt chemati sa fie conducatori creaza o depresie in masa in romanismul adventist din Romania si din diaspora. Putini sunt cei in pozitie de autoritate spirituala care sa nu agreseze spiritual pe membri. In curand vor fi statistici care sa arate cum religia contrafacuta este cel mai puternic factor producator de boli mintale

    RăspundețiȘtergere
  2. E greu sa vezi traumele pe care le produci atita vreme cit esti in "sistem" si ai iluzia unui gir divin. Imi povestea un fost coleg de la Cernica de cite lucruri si-a dat seama dupa ce a incheiat citiva ani buni de pastoratie - cita intruziune in viata privata a membrilor, cita presiune sociala exercitata prin intermediul bisericii, a "comitetului" etc.

    Cred ca o sa scriu si eu o teza de licenta despre dogmatism si integritate psiho-afectiva.

    RăspundețiȘtergere
  3. Naspa. In afara de 5, pot spune "da" la toate. Cat despre 7, ani de zile s-a predicat ca Dumnezeu si lucrarea este pe primul loc, iar tovarasul de viata pe locul doi.

    Poli, ma ingrozeste ceea ce scrie primul comentator!

    RăspundețiȘtergere
  4. "The Subtle Power of Spiritual Abuse" Recognizing & Escaping Spiritual Manipulation and False Spiritual Authority within the church (Puterea subtila a abuzului spiritual- Recunoscand si scapand de manipularea si falsa autoritate spirituala din biserica)este titlul cartii scrisa de David Johnson si Jeff van Vonderen.Din aceasta carte in care se descrie cum sa identifici o biserica abuziva si sa te eliberezi de sclavia spirituala va scriu rugaciunea autorilor pentru victime:
    "Doamne, ia aminte la aceia care si-au dedicat viata pentru a Te servi, dar care sunt intimidati si abuzati. Totusi, chiar in aceasta situatie, autorizeaza-i si imputerniceste-i sa continue sa spuna adevarul. Pastreaza protectia Ta asupra poporului tau pentru a aduce vindecare si odihna, in numele lui Isus".

    RăspundețiȘtergere
  5. Poate e locul şi timpul sa repun pe tapet postarea aceasta: http://adventistderomania.blogspot.com/2009/01/abuzul-spiritual.html (toate link-urile sint inca functionale).

    RăspundețiȘtergere
  6. Licenta mi-am dat-o pe alcoolism cronic, anul trecut am demarat un proiect pe problematica drogurilor legale (etnobotanice), iar acum, satula de-atatea adictii (!), ma gandeam pe ce sa-mi fac dizertatia... Vreau pe Psihosomatica, dar nu stiu inca ce afectiune sa aleg (sa sa ma aleaga ea pe mine, mai corect). Citind articolul asta, poli, am inteles mai bine de ce ma tot invarteam in jurul psih-adictiilor de ceva ani. Mi-a mai zis cineva zilele trecute, eram la un pahar de vin (interlocutorul meu vin, eu suc de piersici :) ), o chestie tare interesanta la care nu ma gandisem: "uite cum incerci tu sa-ti rezolvi 'dependentele' tale... poate-ar trebui sa-ncepi sa bei cate-un pahar de vin." Ma gandesc ca - chiar - avea dreptate.

    RăspundețiȘtergere