joi, 5 februarie 2009

Prietenului meu Florin

Florin Liga a facut public zilele trecute un mic eseu pe marginea dezbaterilor din ultima vreme asupra cazurilor de abuz sexual din biserică. Trebuie să spun de la început că nu sînt de acord cu abordarea lui. Că Florin este pastor. Şi că are chiar printre prietenii lui din diaspora americană o victimă de abuz sexual. Vreau să cred că dacă ar auzi-o povestindu-şi experienţa n-ar mai scrie un asemenea text.

Faptul că un abuz perpetuat de-a lungul mai multor decenii la umbra incompetenţei şi/sau a dezinteresului (ceea ce din punct de vedere moral se cheamă complicitate) unor lideri iese în sfîrşit la lumină nu are nimic de a face cu postmodernismul şi păcatele lui. E de-a dreptul jignitoare sugestia că aceste dezvăluiri contribuie la "stresul" pe care îl suportă sfinţii. Sau aceea potrivit căreia orice discuţie pe marginea acestor abuzuri survine doar din lipsă de "filtre morale". Biserica NU este o "adunătură de manipulatori şi imbecili". Dar manipulatori există, mai ales în poziţii de conducere. E celebru un anumit personaj care a transformat vocativul "prietene!" într-o înjurătură.

De ce oare se presupune că orice "dezgolire a trecutului dureros" se face cu ură şi constituie un "abuz informatic, care nu este mai inocent decît cel sexual"? Nu mi se pare deloc sănătos consumul de misery lit. Dar sîntem departe de a fi fost infestaţi cu aşa ceva. Se deplînge "tabloidizarea" cazurilor, dar mă tem că sîntem abia în faza în care învăţăm să rostim adevărul. Or, nu e în asta nimic pornografic. Eu unul nu sînt deloc curios de detaliile intime din poveştile de abuz. Şi - surpriză - am opţiunea să nu le citesc. Iar a pune devoratorii de istorii sordide pe aceeaşi treaptă cu violatorii este cel puţin o exagerare penibilă.

Nimeni nu protestează împotriva evidenţei că există dezaxaţi în biserică. Revoltător este însă că victimele nu au fost luate pînă mai ieri în serios. Şi că abuzurile puteau fi stopate cu mulţi ani în urmă.

Nu pricep de unde şi pînă unde s-a ajuns la ideea că toţi pastorii ar fi suspectaţi de pedofilie. Sau de incompetenţă. N-am citit încă niciun text în care biserica să fie terfelită in corpore pentru faptele unuia singur. Aşa că, în acest punct, argumentaţia lui Florin e construită împotriva unui duşman imaginar.

De asemenea, nu trebuie să te socoteşti drept în toate privinţele pentru ca să denunţi un criminal la poliţie. "Tabără (sic!) de concentrare"? Să fim serioşi. Oare exagerarea nu e păcat? A defăima înseamnă a acuza pe nedrept. Ceea ce nu e cazul. Iar justiţiar este cel care ia dreptatea pe cont propriu. Încă nu am auzit să fi pronunţat cineva sentinţe, darămite să le fi şi executat.

Florin se salvează pe jumătate operînd necesara distincţie între critică şi criticism. Dar are din nou o problemă de dicţionar. Criticismul este critica făcută cu orice preţ, inclusiv al adevărului. Este exagerarea răului, ba chiar inventarea lui în scopuri interesate. Din nou, nu e cazul. A ascunde răul - patent, corupător, strigător la cer - sub covor este inconştienţă distructivă. Şi, păstrînd imaginea lui Florin, uneori haznaua ajunge în piaţă pentru că, înfundată, canalizarea dă pe din afară.

"Anchetă poliţienească"? "Interogatorii"? "Prezumţia de vinovăţie"? A se slăbi. Mila nu trebuie confundată cu achitarea unui criminal. Pedepsirea criminalului este începutul milei pentru victimele lui.

Pe final, Florin ne spune pe şleau care e marea lui temere, şi anume "îngroparea bisericii". Aici este, cred eu, eroarea lui fundamentală. Pentru că adevărul, chiar şi dureros, nu poate îngropa biserica. Prin faptul că se admite vinovăţie şi se asumă responsabilităţi abia ar începe dezgroparea şi reînsufleţirea ei. Pentru că o biserică ce tolerează abuz nu este decît un leş dezagreabil. Isus a numit biserica vremii lui "peşteră de tîlhari", şi pe liderii ei "morminte văruite". Ce-ar fi să-i urmăm exemplul întru totul?

32 de comentarii:

  1. Ma tem ca intr-o mica masura are si Florin dreptate. Ar fi de ajuns ca un jurnalist din Romania sa descopere acest caz si a doua zi vor fi pline toate tabloidele cu titluri de genul: "Scandal si pedofilie in Biserica Adventista". Poate ne aducem aminte de acel caz cu profesoara de la Targoviste...
    Un astfel de scandal ar fi de ajuns sa distruga sensul oricarei tentative de a evangheliza (inclusiv RVS, literatura sau televiziunea)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca ar fi necesara o revizuire de termeni."Ancheta politieneasca" = a se citi aici anchetarea , de peste ocean, a tuturor fostelor eleve ale celui acuzat, cu intrebari legate de comportamentul profesorului in timpul orelor de vioara/ spaniola.
    In calitate de "avocat????" asa cum se considera? Ma tem ca noua ocupatie a doamnei doctor, fara studii in drept ( si in aceste conditii ma gandesc ca titulatura de avocat ar putea fi lesne inlocuita cu purtator de cuvant, asociat, etc etc), este de fapt o frustrare venita din incapacitatea de a-si continua studiile medicale in tara tuturor posibilitatilor.
    Si, probabil, domnule Polihronu, nu sunteti singurul care a auzit istoriile celor abuzati. Surprinzator este ca relatarea venea din partea unora din afara bisericii,neavand nicidecum amanuntele picante ale site-ului reinviesperanta. Am citit marturiile unor crestini din afara bisericii despre propriile lor istorii de abuz sexual si am avut nevoie de o atentie sporita ptr a identifica transpunerea in fapt a ceea ce se sugera in relatare, si asta pentru ca autorul pur si simplu voalase exprimarea. Eu as defini asta "discretie", "nepoluare".
    UN anume proverb mi-a atras atentia in mod deosebit - " Iata, cel neprihanit este rasplatit pe pamant; cu cat mai mult cel rau si pacatos." ( Proverbe 11. 31) Eu nu gasesc aici nici un amanunt despre cel care va aduce la indeplinire aceasta sarcina. Este ca un enunt suspendat,fara a te lasa sa vezi adevaratul anchetator. Dar cred ca mesajul este suficient din partea unui Dumnezeu drept.

    Vorbeati despre expresia lui Isus prin care caracterizeaza pe liderii vremii lui cu "morminte varuite". Cred ca textele respective ar trebui sa nu fie scoase din context. Pentru ca doar cu un verset inaintea celui citat de dumneavoastra ( am in vedere relatarea din Matei), Isus spune "Fariseu orb, curata partea din launtru a paharului si a blidului pentru ca si partea de afara sa fie curata". Eu cred ca de fapt, asta este esenta. O schimbare trebuie inceputa in biserica, dar nu dinspre exterior spre interior. Pentru ca in cazul in care acesta este sensul, nu vom fi decat niste "morminte varuite", infrumusetand "haznaua" la care si noi am contribuit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, nu sînt de acord că adevărul distruge evanghelizarea. Dimpotrivă. Mă tem că spui asta doar pentru că foloseşti termenul de evanghelizare într-un sens foarte limitat - recrutarea de noi membri. Dar Evanghelia nu este o doctrină. Este o şansă de vindecare deplină. Şi trebuie să înceapă cu noi dacă vrem s-o îmbrăţişeze şi alţii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cel care trebuie să mai deschidă un dicţionar eşti chiar tu. Child advocacy nu are nimic, subliniez, nimic de a face cu o carieră în drept. Caută, te rog, articolul la subiect de pe wikipedia şi vei afla că şi un puşti de 12 ani poate fi child advocate. Unul dintre lucrurile cu care se ocupă un child advocate este strîngerea de mărturii împotriva unui abuzator notoriu.

    Proverbele, prin chiar natura lor, nu sint coduri de procedură. Sînt tocmai comprimări la maxim ale unui principiu. Aşa că proverbul citat nu neagă soluţiile omeneşti la nedreptate. Le presupune fără probleme.

    Eu sînt ÎN biserică şi militez tot pentru o schimbare în interior. Iar la nivel personal, evident, toţi avem de ales.

    RăspundețiȘtergere
  5. De acord cu tine ca "child advocacy" nu are nimic de a face cu a fi avocat...doar ca doamna doctor asa s-a intitulat....avocat..etc etc etc (uneori face traduceri imprecise de termeni din engleza in romana...incercam sa o iertam).

    RăspundețiȘtergere
  6. Sînt sigur că doamna doctor poate face greşeli de traducere. Le prefer pe acestea unor greşeli de atitudine. Apropo, cum crezi ca s-ar traduce cel mai bine notiunea de child advocate? Ii scrii tu doamnei doctor? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. E celebru un anumit personaj care a transformat vocativul "prietene!" într-o înjurătură.

    :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Salutare Polihronule,

    Ma bucur pentru critica ta. Nu am fost in pantofii tai atunci cand am postat articolul cu pricina. Scopul nu este acoperirea unor magarii, ci mai degraba pricipiul ca un abuz nu va fi nicodata motivat de un alt abuz. Vindecarea nu e data de expunerea si executia publica a celui vinovat, ci, in contextul crestin, mai degraba de golirea inimii de resentimentele care au macinat victimile ani de zile. Pacea sufleteasca nu vine din raul altui(chiar daca si-ar merita pedeapsa), ci dintr-o relatie cu Mantuitorul care ne poate salva din orice situatie, inclusiv din cea de victima a unui abuz sexual. Noi devenim robii aceluia pe care nu putem sa-l iertam. Indiferent daca si-a cerut iertare sau nu. E drept asa? Nu cred...dar e la fel de drept ca si cererea de pe cruce a Printului universului atunci cand se ruga: "Tata iarta-i caci nu stiu ce fac!".

    Pretuiesc prietenia ta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Bună Florine,

    sînt cu totul de acord - nu putem repara un abuz printr-un alt abuz. Expunerea publică e greu de evitat în cazuri de asemenea proporţii. Iar majoritatea discuţiilor de pînă acum nu au avut aspectul unei execuţii sumare. Dimpotrivă, sînt mulţi care încă nu pot să-şi creadă ochilor sau urechilor. E clar că victimele nu au altceva mai bun de făcut decît să ierte, dar şi acesta (sau tocmai acesta) e un parcurs intim, de durată. Nu foloseşte nimănui să impunem termene. Iar noi, restul, publicul, putem arăta dezgust pentru cele întîmplate, pasiune pentru dreptate (inclusiv în privinţa celor care au tolerat abuzul) şi compasiune pentru toţi.

    Cu cele mai bune sentimente,
    Poli

    RăspundețiȘtergere
  10. M-am chinuit sa ma mint pe mine insumi incat sa gasesc o modalitate de a accepta idea pe care Mr. Liga vrea sa o transmita cititorilor pe Intercer. Imi place gindirea sa de pastor - a invarti lucrurile in asa fel incat sa faca din capra oaie si din oaie capra. Imi place mai ales agrumentul biblic cu care incearca sa forteze o scuza pentru esecurile si abuzurile sexuale, si sa relativizeze argumentele si acuzatile din partea victimelor. Nu stiu de ce Mr. Liga incearca sa vindece un orb si, in acelasi timp, face din lumina intuneric.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu ma pot abtine! Mi-au spus-o altii in trecut, ma vad si eu acum, dar trebuie sa ma dau batut. Tacerea NU e de aur!!!
    Astept ca nea Florin, prietenul prietenului, ala cu injuratura, sa aiba (si) o fata. Sa-l vad eu dup-aia cum mai ia el apararea bisericii indemnand la desfundarea canalizarii... Justitie, clementa, atitudine, initiativa, ne dam de ceasul mortii sa gasim cuvinte potrivite dementialului demers al acoperirii. (fac apel la toti cei care-si irosesc neuronii in a contribui la orice blog, sait sau altceva de felul acesta sa faca bine sa cumpere un DEX inainte de a debita asa zise idei in generosul spatiu virtual, ca mai suntem si cunoscatori de limba romana pe aici)
    Daca as fi un administrator al bisericii, la orice nivel, sau chiar si simplu pastor, as iesi eu primul in presa cu un comunicat.
    "Cu adanca durere in suflete am aflat de existenta in randurile noastre a unor pedofili. Respingem cu toata taria astfel de manifestari, si condamnam acest comportament. Regretam ca cei vizati s-au pus in situatia de a fi exclusi din organizatia noastra. Facem apel la toti cei care au stiut de astfel de situatii si au tacut aflandu-se in pozitii de conducere, sa-si prezinte neintarziat demisiile din orice slujba care vizeaza biserica."
    Si asa prezidentul isi asigura un alt mandat, prietenul trece fara sa stea pe ganduri la "tratarea" spirituala a celui sau celor in cauza, ca sa-i salveze si pe ei de focul gheenei si de furia celorlalti detinuti, viitori colegi de celula. (in general, astfel de condamnati nu executa pedeapsa pana la final, multumita celorlalti puscariasi)
    Imi fierbe singele in artere ca or sa mi se curete de tot colesterolul. Teama de presa ne face sa actionam ca descreieratii? De-aia trebuie sa astupam canalele de comunicare? Asa vrem sa mergem la cer? Veniti-va in fire oameni buni!
    Imaginea e cea mai slaba veriga a meretei noastre organizatii. E ca si cum ai tine un mort pe aparate. Desconectarea e solutia! Gata cu vrajeala fratiorilor. E timpul socotelilor. Accountability e cuvantul cel mai sugestiv. Adica toti, in frunte cu prietenul TREBUIE sa dea socoteala cuiva, pana vine Christos, si asta ca pana acolo sa nu ne manance sfintii!

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonime,(cel care ai scris la ora 21:13)

    Mi-ar fi placut se te indentifici. As putea s-o fac eu, dar iti respect alegerea.
    Ai citit printre randuri mai mult de cat am scris. Daca tu ai inteles din acel articol ca eu acopar si apar biserica sau ma intereseaza doar imaginea frumoasa departe de ochii presei, n-ai inteles nimic. Tu chiar crezi ca eu sunt un lingusitor al organizatiei? Te rog reciteste articolul.
    Cat despre sangele care-ti fierbe in artere...daca este pentru Hristos si cauza lui pot sa te asigur ca este o cauza nobila. Sunt un adept al transparentei dar nu si al "datului socoteala" la drumul mare. Cel caruia i se da socoteala are nevoie de competenta si caracter. Un forum, cat ar dori sa para de calificat niciodata nu va indeplini conditiile sus amintite. Deci nu are competenta sa solutioneze acele probleme care din ignoranta sau rea vointa au fost amanate sau chiar neglijate in detrimentul victimilor. Nu sunt fericit sa vad canalizarea infundata dar ii apreciez pe cei care lucreaza la desfundarea ei.

    RăspundețiȘtergere
  13. Vad ca va bateti capul degeaba uitind anumite faze cronologice ceea ce va v-a lua ceva timp sa le cercetati. Deci, daca-mi permiteti va voi ajuta: La intercer(reinviesperantata) una din victime a spus in ce an a depus plingere si o cunosc personal.
    Daca nu ar fi existat forumul(urile)nu ar fi iesit nimic la iveala pentru ca fostul presedinte A.B.,a facut sa dispara plingerile si este PRIMUL de condamnat impreuna cu abuzatorii. Va dati seama ce fel de infractiune penala a comis???
    Chiar si actualul Presedinte(P.T.) al uneia din conferinte a facut sa dispara reclamatiile scrise, si tu forine(cu litera mica pentru ca ai scazut in ochii mei pentru ca ai piciorul in hazna) spui sa se adreseze la cei in drept.LA CINEEEEE ??????? In loc sa multumiti victimelor ca nu s-au adresat autoritatilor statului TOCMAI ca sa nu faca de ris biserica(asa cum au fost sfatuite de "capii" institutiei bisericesti, tu dai din nou cu pietre in VICTIME? Pentru ca sa fiti mai "linistiti" cred ca este timpul sa va va ingrijorati cind va ajunge pe mina presei.
    Cum ii apreciezi pe cei ce ajuta la desfundarea canalizarii? Dind cu pietre in victime care sunt de fapt muncitorii necalificati ce desfunda(si nu sunt singurii) aceste canalizari si cu sculele care le au la dispozitie?
    Te zgarie limbajul folosit de victime si-l consideri pornografic, tu care doar il citesti, dar cum s-or simti cele care l-au trait pe propria lor piele de copil inocent? Asta de ce nu te intrebi?

    RăspundețiȘtergere
  14. Prieteni, (aici trebuie sa va imaginati acea miscare a capului in plan orizontal cu barba in piept)
    Eu zic sa nu va faceti probleme. Am solutia. Bingo! (cu toate acestea, sunt deschis si altor variante)
    VFBrokerul v-a dus in faliment. Toate investitiile voastre s-au dus pe apa sambetei (stiti voi care sambata) Insa eu va-ndemn sa nu disperati. Imi depun candidatura pentru postul lasat liber de misionarelul cel viteaz. Cum? Simplu. Iata platforma mea politica:
    1. Ma angajez sa recit pasaje biblice la fiecare ora muzicala. Nu va fi greu, ca deja stiu pe-de-rost Psalmul 23, varianta Cornilescu.
    2. D.p.d.v. legal, veti primi la sfarsitul fiecarui an o chitanta de scadere la taxe (asta e bonus)
    3. Raport financiar la fiecare 6 luni. (tot bonus)
    4. Casatorit fiind si cu copii, probabilitatea sa ma transform in vechiul VF este mult mai limitata, deci contributiile voastre vor fi cat de cat asigurate...
    5. Promit o oarecare independenta de conducerea/administratia bisericii din Romania, fapt care va duce la posibilitatea realegerii mele pe post intr-o maniera democratica, orice alt membru al bisericii avand posibilitatea sa candideze si sa castige, alegerile fiind posibile la fiecare 75 de ani.
    6. Promit contribuabililor o intrare in cer fara control vamal, cum bine se stie, am relatii... Parola va va fi comunicata codat, cu ocazia unui concurs de recitare pasaje biblice organizat la o data ce va fi comunicata ulterior.
    7. Egalitate, fraternitate, libertate. Adica, toti sponsorii beneficiaza de drepturi egale, indiferent de suma decartata, totusi suma nu poate fi mai mica de 10 mii de parai pe an.

    Daca va place oferta mea, sunt disponibil sa incep activitatea chiar de maine.

    Domnul sa va binecuvanteze si sa faca sa prosperati in toate, ca nevoile misiunii sunt mari si late.

    A.R.U. (astept raspuns urgent)

    Imi iau ramas bun, cu o sarutare sfanta. (pe frunte)

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonime ai umor. Insa, se pare ca nu ai nici-o sansa la candidatura cu pricina, deaorece ai ascuns faptul ca nu stii sa canti la vioara si ai vrut sa ne duci de nas. Incearca din nou peste 75 de ani...:-)))

    ...si acum pentru militianu'(scriu cu "m" nu din cauza faptului ca te apreciez mai putin, ci simplu pentru ca este un substantiv comun):

    Ar fi fost foarte corect ca victimile sa se adreseze autoritatilor si nu forumurilor. Biserica nu are autoritatea sa stabileasca daca acuzatul este vinovat sau nu d.p.v legal, ci doar moral. Atata timp cat vom privi la administratia bisericii ca la un complet de judecata, nu vom putea implini motivul pentru care existam.

    Sa nu uitam insa si contextul regimului politic in care s-au intamplat lucrurile cu pricina. Nu doar in biserica se ascundeau lucrurile, ci peste tot la orice nivel. Acum, suntem liberi, stam la caldura si butonam laptopul, traim in occident si vrem ca opinia publica se ne rezolve toate problemele nerezolvate intr-o viata.

    Am spus-o si repet ca nu sunt fericit pentru ce s-a intamplat insa acelasi pricipiul al abuzatorului care a s-a "giftuit" din ce nu ii apartinea, se intampla si astazi cand cineva fara sa ma imi ceara parerea isi ridica poalele in cap in curtea bisericii. Chiar daca este de alta natura, tot abuz se numeste. Ce sustin eu este ca "ABUZUL NICIODATA NU SE REZOLVA CU ALT ABUZ".

    RăspundețiȘtergere
  16. Prieteni, (aceeasi miscare sugerata mai sus)
    Prietene Florin,
    Dragi blogadventisti care in loc sa faceti lectiunea si sa mergeti din poarta-n usa cu sondaje de opinie de la vocea sperantei (sunt foarte riguros in ceea ce priveste "victimile", dar vreau sa atrag atentia ca se pronunta "victimili", asa ca intelegeti de ce nu tastez "shift" cand incep anumite cuvinte noi...) voi va pierdeti timpul pe leptop. Halal credinciosi!
    Am pierdut secventa cu ridicatul poalelor in curtea adunarii pentru simplul motiv ca eu nu merg la adunari. As fi profitat de ocazie si as fi facut o fotografie folosind i-phonul cu locul de sub poale. As fi dus apoi poza cu pricina la laborator in Baneasa ca sa vedem daca ce ni se spune este adevarat.
    Incet, incet, ma convertesc si eu la credinta cea dreapta si adevarata si recunosc plin de umilinta ca ridicatul poalelor se poate face doar in locuri special amenajate. Condamn ferm toate ridicarile de poale in locuri publice, reale sau virtuale.
    Mai mult decat atat, propun negocierea conditiilor de inchiriere a unor apartamente cu jacuzzi in pitorescul Guantanamo Bai (cu i romanesc si cu a de la ba, fa, etc.) Acolo se pot deplasa victimili cu familiili si cu prietinii ca sa faca terpie anti-poale. Totodata putem angaja cativa fosti lucratori, care pot aplica masaje pentru refacerea memoriei (dupa chipul si asemanarea realitatii cunoscute de noi, fraierimea, inainte de revolutia poalelor). Un bust cu VF si o vioara (mica de-as avea) la intrare va completa peisajul incantator.
    In ceea ce priveste abuzatorii, cred ca Rahova e destul de confortabila. Care abuzatori, nu stiu. Pe cine au abuzat, nici atat. Unde sunt victimili abuzului nu stiu, ca n-am auzit de vreo demisie. Asa ca, jos abuzatorii! Jos cu abuzurile! Traiasca aparatorii dreptatii care a fost ascunsa timp de veacuri! Traiasca toti cei care au stiut si au tacut! (ce dovada mai buna vreti ca romanii stiu sa pastreze un secret?)

    In completarea prezentarii mele de mai sus, revin si marturisesc sincer ca nu prea le am cu vioara. De cantat stiam cand a aparut pe firmamentul oraselului nostru maestrul VF, asa ca am scapat nepedepsit. Oricum, nu cred ca as fi prezentat interes, ca eram cam uratel si negricios, si nici ochi albastri nu aveam, (acum port lentile de contact albastre). Daca asta poate fi un impediment, atunci promit ca in paralel cu memorarea cartii Hagai, o sa iau si lectii de vioara. Poate imi pui tu (Florine) o vorba buna la prietenul ca parca stie si el la scripca, si cred ca are chiar Conservatorul...

    RăspundețiȘtergere
  17. Florine,
    Tin la tine, asa cum esti! Fa-ti un serviciu si nu te mai lansa in presupuneri pe aici. Taci si-nghite. O dai din bara-n bara, si eu nu pot sa fac curat dupa tine de fiecare data. Las-o-n-durerea ei de smecherie cu politica vremii si cu toate mizeriile. Te contrazici in interiorul fiecarei fraze. Las-o moarta, ca pe VF are cine sa-l apere. Daca vezi tu pe cineva insetat de sange pe forumurile astea, daca a cerut cineva decapitarea cuiva, daca nu au dat victimele dovada de toleranta si rabdare mai mult decat trebuia, daca te minti singur spunand ca cine vrea dreptate ABUZEAZA (de ce? de cine? cum?) spune-mi-l mie ca-l mananc cu fulgi cu tot!
    Daca unul ca tine vine cu astfel de idei, ce pretentie sa mai am de la altii mai batrani, si care n-au plecat din judetul lor niciodata-n viata?
    Fii rezonabil te rog, si n-am sa cer sa-ti retragi/retractezi articolul de pe Intercer.

    RăspundețiȘtergere
  18. pentru cel care face caz de dr margiane....scriu numai cu litere mici...
    eu cred ca aceasta dna dr. atata timp cat nu vrea sa posteze pe site ul dansei decat acele postari care ii convin imi da convingerea ca vrea doar denigrare chiar daca ce spune e adevarat...
    stiu sigur ca nu a vrut sa puna unele postari si ca atunci cand a fost intrebata pesonal de ce nu posteaza tot a raspuns cu un mail scurt...
    multumesc...

    asta da caracter...

    RăspundețiȘtergere
  19. Domnule anonim, de cand a selecta ce postezi pe siteul propriu este o lipsa de caracter? De cand siteul propriu este altceva decat un spatiu care sa reflecte opiniile celui care il administreaza? A spune ca doreste cineva denigrarea bisericii doar pentru ca nu a postat cine stie ce comentariu este deplasat. "Sa denigreze chiar daca ce spune e adevarat", adaugi tu. Mi se pare doar mie sau e o contradictie in termeni? Daca spui adevarul, nu poti denigra.

    RăspundețiȘtergere
  20. Florine,(laiu) postarea mea era pentru celalalt "florin"(liga) din america si daca ai citit cu atentie ce am scris "victimele" nu au vrut sa faca de ris biserica , dar acum capii au impuscat doi iepuri: 1)sunt obligati sa ia masurile de excludere impotriva abuzatorilor(pentru ca exista multe plingeri impotriva lor) 2)o sa fie dati pe mina justitiei si abuzatorii si cei ce au disimulat plingerile. Ce sa-i faci unde nu-i cap(credinta si dreptate) vai de picioare(de biserica)si al 3-lea iepure o sa fie presa cind o pune mina pe un astfel de iepuroi. Ce parere ai: victimele au facut de ris biseria sau CAPII ei?

    RăspundețiȘtergere
  21. Uniune, unde esti? Ma refer la aia din erou iancu nicolae... ca e strada de eroi. nu e cazul nici sa pice totul pe echipa de acum, tinand cont ca sunt nerezolvari de pe vremea altora, apropo - greaua mostenire. cine mai tine minte la alegerile trecute, cand pastorul VD, acum in SUA, lua cuvantul din sala mare a cernicai si-i arata oarecum obrazul lui AB ca sunt pastori care au asteptat raspunsuri de la uniune si acestea nu au venit niciodata - unii dintre asteptatori fiind acum... la odihna. daca pastorii au fost tratati asa, ce pretentii sa mai ai sa raspunda membrilor! mai apare si mister CM, mare lider de tinerisme care o tot da cu Valuegenesis... deja pe forum.tin.ro topicul nu mai e vizibil decat membrilor... mare smecherie. inchei: biserica e condusa de autoritari cu mentalitati comuniste (cititi primele cuvinte ale celor 5 paragrafe cu care incepe comunicatul lor. vezi vedea limbaj de lemn original/r).
    e nevoie de pocainta! cred in pocaiti inteligenti, performanti. florine, nu e chiar rau ce ai scris, doar ca trebuia sa vina din alta parte.

    RăspundețiȘtergere
  22. pentru toti blogadventisti:
    Am sa va spun o poveste din biblie.Cred din toata inima ca biblia ramine un etalon la care putem sa ne raportam.

    Un levit pleaca intro calatorie sa-si recupereze o tiitoare(nici macar nevasta) care plecase de ceva timp de acasa(4 luni)
    Istorisirea se afla in jud. cap 19-20
    Trec peste amanunte ca sa pot sa ajung la ce m-a intereseaza.
    Pe drumul de intoarcere inopteaza intr-o localitate cu numele Ghibeea.Este primit in casa unui om bun dupa ospitalitatea orientului.In timpul noptii o gasca de vagabonzi bat la usa si cer favoruri homosexuale de la noul venit. Nu li se ofera.Tiitoarea e scoasa afara si are loc un viol.Femeia moare in urma suprasolicitarii fizice.
    Ne aflam intr-o societate agrara .unde femeia nu are pret. Levitul face un gest disperat(i-si ridica polele in cap)si scrie pe blog (pe internetul agricol ce i s-a intimplat.)
    V-a las sa cititi ce a scris:e interesant a scris cu singe.
    Putea sa o faca altfel.De exemplu putea sa se adreseze uneia din capetenii si sa nu mediatizeze cazul.CA DOAR NICIODATA UN ABUZ NU SE REZOLVA CU ALT ABUZ.
    Patru sute de mii de pedestrii sau adunat si l-au pus pe Levit s-a istoriseasca din nou ce s-a intimplat.
    Au intrebat pe Dumnezeu ;CINE DINTRE NOI SA SE SUIE INTII CA SA LUPTE IMPOTRIVA LUI BENIAMIN ?DOMNUL A RASPUNS: "IUDA SA SE SUIE INTII"
    Interesant;Locuitorii cetatii nu vor sa-i predea pe violatori(nu dadea bine la imagine,ca si cum ar fi recunoscut ca sint vinovati)Au loc lupte si infringeri .Un asemenea soi de divol nu iese decit cu lupte si pierderi.Orice asemanare cu cazul V.F.nu este intimplatoare.

    RăspundețiȘtergere
  23. Frumos mai polemizam si ne ironizam reciproc. Pacat ca Isus e prea simplu ! Nu are doctorate si neologisme in vocabular. Nu e de nasul nostru!

    RăspundețiȘtergere
  24. Prea simplu? Nu stiu ce Biblie citesti tu, dar mie Isus mi se pare extrem de profund. Io unu n-am doctorat, nici dictionar de neologisme. Vorbesc si eu cum imi vine la gura. Si mi se pare mie, sau detectez chiar in comment-ul tau o urma de ironie? :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Imi pare rau pentru Florin L, sincer. Este o vorba romaneasca, daca taceai filozof ramaneai.

    O simpla intrebare ii pun: Daca ceva asemanator s-ar intimplaunuia din copii tai, iar biserica ar incerca sa bage sub pres cazul, cum s-ar schimba mentalitatea fata de subiect?(Pedofil)

    RăspundețiȘtergere
  26. Am tacut. Poate macar un post de filozof-ucenic mai prind!:-))))

    RăspundețiȘtergere
  27. Dute pe intercer si fa ce ai de facut si poate prinzi si postul, daca nu faci, continua sa desfunzi canalizarile precum victimele

    RăspundețiȘtergere
  28. Tare greu le este multora (AZS) sa priceapa si sa faca distinctie intre pacate. PEDOFILIA se situeaza deasupra TUTUROR rele si trebuie pedepsita drastic!! Fara menajamente, fara circumstante atenuante, fara salvari de imagine botita a bisericii!!
    Nu poti compara niciodata situatia unei prostituate, a unei femei maltratate, a unui lepros cu cea a unui copil inocent ABUZAT SEXUAL. In toate cazurile exista suferinta, insa in timp ce adultii, ajung, cumva din propria vina, victime ale anumitor imprejurari, copiii SUNT VICTEME CU ADEVARAT NEVINOVATE, CARE SUFERA TOATA VIATA, MAI ALES IN URMA UNUI ABUZ SEXUAL!!!!!!
    Sa aduci cazul prostituatei si al leprosului, pe care Isus le-a vindecat fara a le administra prevederile legii, pentru a avea argumente in favoarea reabilitarii unui pedofil, dovedeste ca NU EXISTA discernamant in a judeca situatiile sau ca ele se judeca foarte preferential. Ma declar foarte indignata de pozitia unora care tin atat de mult la imaginea (deja subreda) a bisericii, chiar in defavoarea victimelor membre (?!). In acelasi timp salut si aplaud actul de curaj si putere al celor care iau atiutudine, (si in mod deosebit al d nei Margianne Isaia), care lucreaza si aduc pace , incredere, bucurie, dreptate unor astfel de victime !!
    “Ideea promovata ca “facem de rusine Biserica” in realitate blocheaza persoanele care ar vrea sa dea pe fata crimele si pe cele ce stau in umbra pur si simplu le tine acolo.
    “Pe de alta parte, se cere ca victimele sa fie “supraoameni” – sa ierte, sa iubeasca - in timp ce criminalii sunt pusi pe piedestal… si insotiti la amvon…”
    Chiar daca se face o greseala in raportare in sensul exagerarii, este mai bine sa se greseasca asa, decat sa nu se raporteze. Lipsa raportarii a condus la cresterea numarului de victime de-a lungul anilor.”
    Daca Isus Hristos ar fi tratat asfel de cazuri, cat a trait pt pamant, sunt convinsa ca ar fi luat aceesi atitudine, pe care o iau unii dintre BRAVII Lui urmasi .
    Rusine sa va fie, voua conducatori (si manipulatori) de biserica a lui Hristos, care va ingrijiti de cele lumesti si nu faceti dreptate celor suferinzi!
    Paula Dorobantu

    RăspundețiȘtergere
  29. Cu riscul de a leza anumite sensibilitati, am ales sa admit comment-ul de mai sus. Asta doar pentru a avea sansa sa spun din nou ca, intr-adevar, nu este modalitate mai buna de a trata abuzul sexual decit cu transparenta, fermitate si atentie pentru victime.

    RăspundețiȘtergere
  30. Cateodata MI-AS DORI SA INTERVINA PRESA, SA SCOATA LA IVEALA CAZUL PEDOFILILOR PENTRU CA CE FACE BISERICA E FOARTE GRAV! UN TITLU ADECVAT AR FI " PEDOFILII SUNT ADAPOSTITI DE BISERICA AZS". Cred ca chiar eu am sa i-au legatura cu presa, sa ii racoreasca pe toti sfintii un pic.
    Teo

    RăspundețiȘtergere
  31. M-as bucura sa ma insel, dar atata vreme cat Pedofilii circula fara restricti "" doar comentariile voastre fera actiune sant in zadar....."Ce face Justitia Romana e caldicica, ca si Biserica', de ce nu treace la actiune, probabil Criza'' le da de furca,s-au poate totul a fost doar o inscenare????????

    RăspundețiȘtergere