miercuri, 25 februarie 2009

Duhul Sfînt şi psihologia

Ştiţi cu ce se ocupă, printre altele, Duhul Sfînt? Cu sondarea sinelui, fiind oglindă pentru ceea ce sîntem cu adevărat, ajutîndu-ne să descoperim balastul din noi. Cu eliberarea de vechi, de vinovăţie, de înlănţuirea automatismelor vicioase. Cu mîngîierea (gr. paráklesis) şi refacerea relaţiilor. Cu împlinirea celei mai mari nevoi omeneşti - nevoia de sens. "Roada Duhului" este viaţa împăcată, împlinită emoţional şi capabilă să se dăruiască. Da, Duhul este şi consilier psihologic. Iar cine vorbeşte despre sfinţire ignorînd vindecarea lăuntrică nu L-a cunoscut pe Cel care dă "viaţă... din belşug" (Ioan 10:10), prin "Duhul Sfînt, pe care L-a vărsat din belşug peste noi" (Tit 3:5-6), căci "Duhul dă viaţa" (2 Corinteni 3:6).

Cei mai mulţi dintre noi poate că sînt de acord cu paragraful de mai sus. Uităm însă prea uşor că Duhul lucrează nu doar ÎN oameni, ci şi PRIN oameni. Dacă puteţi face abstracţie de ajutorul unei persoane specializate în consiliere psihologică, lăsînd vindecarea emoţională pe seama adierii Duhului, atunci, pentru consecvenţă, o să vă rog să nu mai apelaţi nici la pastori pentru dilemele exegetice sau teologice pe care le aveţi, doar se pricepe Duhul mai bine să vă lumineze. Pe medici sau dentişti nu aveţi voie nici să-i pomeniţi, darămite să-i căutaţi.

2 comentarii:

  1. daca ,,"Roada Duhului" este viaţa împăcată, împlinită emoţional şi capabilă să se dăruiască"si Duhul este consilier psihologic care lucreaza prin oameni,rezulta ca Duhul Sfant lureaza printr-un( psiholog) necrestin.Le-a fost dat si necrestinilor Duhul?
    Cred mai degraba ca ceea ce pot face psihologii este resetarea ,,bios"-ului initial,a unor informatii preliminare ,care sa duca la o functionare logica a creierului si de la aceasta baza incepe constructia crestina.
    Mai sau mai putin la subiect:ce parere ai in legatura cu personalitatea Duhului Sfant ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred în primul rînd că trebuie să deosebim "roada Duhului" de "darurile Duhului" (chit că ultimele nu pot fi disociate de cea dintîi). Crezi că Duhul nu-i face şi pe necreştini iubitori, bucuroşi, împăcaţi, îndelung răbdători ş.a.m.d.? Poate că asta este adevărata convertire, nu simpla aderare la un crez. Şi să nu uităm că alţii, mai mari decît mine, au vorbit chiar de "inspiraţia Duhului" oferită unor greci care pierdeau timpul cu filosofia.

    Eu unul cred cu entuziasm în persoana Duhului Sfînt. Cînd vorbesc despre Trinitate, obişnuiesc să amintesc că, în muzică, nu ai armonie decît cu minim trei note. În(tre) doi, există interval. Abia în trei, cu posibilitatea inter-medierii, se naşte muzica lumii.

    RăspundețiȘtergere