duminică, 8 februarie 2009

De rîsu' lumii

Eu rîd şi acum. Vă invit şi pe voi să vă distraţi împreună cu mine.

După ce, acum cîteva săptămîni, într-o şedinţă de comitet al conferinţei Transilvania de Sud, un pastor a fost "retrogradat" la funcţia de lucrător biblic - am dat mai sus detalii cu privire la absurditatea şi ilegalitatea acestei dispoziţii, cît şi cu privire la prezenţa nestatutară a unui director de departament de la uniune în acest comitet - i se dă astăzi pastorului respectiv, pentru prima dată, o decizie scrisă. Surpriză. Nimic despre retrogradare. E vorba doar de "retragerea acreditării". Dar nu de către comitetul conferinţei, cum ar fi fost statutar (vezi art. 49, lit. h din Statut), ci de către comitetul uniunii. Care comitet al uniunii nu are printre atribuţiuni retragerea acreditării unui pastor angajat al unei conferinţe (a se vedea art. 66 din acelaşi statut). V-a plăcut? Nu e totul.

GC Working Policy ("codul canonic" al Conferinţei Generale) listează 5 motive pentru retragerea acreditării unui pastor: 1) păcat sexual; 2) apostazie; 3) disidenţă; 4) delapidare sau furt; 5) alte probleme etice care afectează integritatea slujirii. Cum motivează comitetul Uniunii Române? Invocînd "depăşirea atribuţiilor pastorale". Asta chiar în condiţiile în care pastorul in cauză nu a luat la cunoştinţă niciodată în cursul mandatului său fişa de post, deci atribuţiile în baza căruia este disciplinat, atribuţii care rămîn de altfel nespecificate. Evident, comitetul uniunii nu citează nicio bază legală sau de drept bisericesc pentru decizie - fapt ce contravine şi legislaţiei, şi bunului simţ. Să mai amintesc că, pentru o aceeaşi abatere, nu se poate lua decît o singură măsură disciplinară? În acest caz au fost luate deja nu mai puţin de 3 (trei)!

Deh, cum mai îndrăznesc eu să pretind ca aceiaşi oameni să trateze probleme serioase ca abuzul sexual, cînd îşi dovedesc cu prisosinţă incompetenţa şi înclinaţiile abuzive pe chestiuni ceva mai simple?

21 de comentarii:

  1. pai de ce nu te faci tu presedinte de uniune?

    RăspundețiȘtergere
  2. ca sa tratezi cazurile cu competenta...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma votezi? :) Tare vreau sa cred ca nu esti tu insuti un pastor, mai ales nu unul cu functie la o conferinta sau la uniune. Pentru ca daca esti...

    RăspundețiȘtergere
  4. ai gresit amice... profesia mea incepe tot cu "p" si se termina tot cu "tor" dar nu e "pastor"; si apoi... sunt un simplu membru

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu sint un simplu membru. So, n-am sanse la presedintie, chiar daca m-ai vota :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Și de ce un laic n-ar putea fi ales președinte?

    RăspundețiȘtergere
  7. ar fi o tragedie... sa ajungi tu presedinte

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt alt anonim. Citesc tot ce apare aici si ....ma minunez tare. De fapt, trec prin mai multe stari consecutive: uimire, manie, frustrare, neputinta, resemnare, autosugestie (ca totul se petrece intr-o lume virtuala.) Dar imi revine in minte cu insistenta un aliment - mamaliga - . Mamaliga, la romani, nu explodeaza, cu toata evidenta ,,abuzului de orice fel ar fi el". Si daca totusi o face, stropii ei fierbinti care cad nu mai impresioneaza ranitii, pentru ca ei intre timp, se vor fi facut cenusa, ci cad -mult prea tarziu- pe cei care merita arsuri la constiinta. Dar se va dovedi ca si aici mamaliga fierbinte nu are unde sa se aseze. Asa e la romani. Asa e la ,,morminte varuite". Am aflat ca ar exista 3 categorii de adventisti. 1. Cei care il urmeaza pe Miel oriunde s-ar duce (momentan acestia sunt sub acoperire). 2. Cei care stau impietriti si nu fac nimic si 3. Cei care fac parte din sinagoga satanei. Eu nu ma identific cu nici una din categorii. Oare o exista si a patra?

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru anonimul meu drag, caruia ii place sa stea de vorba cu mine: sa fie clar, NU vreau sa fiu presedinte :) Dar nu trebuie sa fiu sau sa fi fost sau sa vreau sa ajung presedinte pentru ca sa cer competenta si bun simt.

    RăspundețiȘtergere
  10. Poli, daca intr-adevar ai candida si ai fi ales.....s-ar intampla o maaare tragedie. Satana s-ar plictisi in adunarile noastre....iar ,,stalpii bisericii" n-ar stii ce sa faca cu noua exprimare a credintei care se cere ,,vie" si ,,adevarata".

    RăspundețiȘtergere
  11. ma vie, nu stiu exact ce vrei sa spui :) De un lucru sint insa sigur: sint un om imperfect si as ramine imperfect chiar daca as fi presedinte. Eu nu lupt cu diavolul deocamdata - nu pe blog, in orice caz - ci cu lucruri mult mai omenesti.

    RăspundețiȘtergere
  12. da, atiu...insa stau si ma intreb daca nu cumva lupta e in zadar. ,,Singurii care nu pot fi schimbati sunt cei care nu vor....". ,,Au ochi dar nu vad, urechi dar nu aud.....au minte dar nu inteleg" Nu cumva asta se intampla acum?

    RăspundețiȘtergere
  13. Vai ce profunzi sunt cei care la orice critica vin si spun "De ce nu te faci tu?". De parca te-ai putea "face".
    E ca si cum ai spune ca nici arbitrul nici antrenorul si nici spectatorii sau telespectatorii unui meci n-au voie sa comenteze nimic, ca mai bine s-ar "face" jucatori la nationala. Tare de tot.
    Si daca spui ca nu e dreptate in tara asta, de ce nu te "faci" ministrul justitiei?
    And so on...

    RăspundețiȘtergere
  14. tu esti aspergillum de pe forum.tin.ro ?

    RăspundețiȘtergere
  15. nu am vazut unde ai spus... dar mi-am dat seama din posturile tale... cel mai mult din folosirea lui "draga" si "imi respect constiinta";

    vad ca esti foarte activ...

    RăspundețiȘtergere
  16. respectivul retrogradat poate se incadreaza pe la ptc 2 sau 5...din cele ale codului canonic...
    de unde putem sti noi...

    RăspundețiȘtergere
  17. Daca cei care au decis nu stiu, de ce am sti noi? Poate nu este suficient.

    RăspundețiȘtergere